Türkiye Vizesi 2023 Nasıl Alınır?
Türkiye’de eğitim veya iş amaçlı ticari sebeplerle bulunmak veya oturma izni almak için vize başvurusu yapılması gerekmektedir. Türkiye’ye vizesiz giriş izni olan ülkelerde bulunan kişiler ise, yapılan karşılıklı anlaşmalar sonucu vize başvurusu yapmadan Türkiye’ye seyahat edebilirler.
İçindekiler Tablosu
göster
Türkiye Vize İstiyor mu?
- Vize başvurusunu ilgili makamlara yapmadan önce Türkiye vizesi için gerekli evraklar hazırlanmalı ve bu kurumların dış temsilciliklerine eksiksiz ve doğru bilgilerle hazırlanan evraklar teslim edilmelidir.
- Gerekli evraklar hazırlandıktan sonra yapacağınız başvuru, Türkiye Büyükelçiliklerinin ya da Başkonsoloslukların belirlediği sürece göre sonuçlanmaktadır.
- Her vize başvurusunda olduğu gibi, başvuru yapacağınız kurumların resmî tatilleri ve hafta sonları gibi izin günlerinde başvurunuz değerlendirilmemektedir. Bu sebeple süreç uzayabilmektedir.
- Çalışma izni veya öğrenim görme izniyle alınacak olan vize başvurularınız hakkında gerekli bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Dolayısıyla kolaylıkla çalışma izni, oturma izni konuları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Türkiye vatandaşlığı kazanma hakkına sahip olacak yabancı uyruklu vatandaşların dikkat etmesi gereken koşullar ise şunları kapsamaktadır:
- Evlenme yoluyla yabancı uyruklu vatandaşlar Türk vatandaşlığı elde edebilmektedir.
- İstisnai yollarla yapılan başvuruların yanı sıra belirlenmiş değerlerde Türkiye’de yatırım yapan, gayrimenkul alan ve belirlenen sayının üstünde işçi çalıştırıp işletme kuran yabancı ülke vatandaşları başvuru yapabilirler.
5901 sayılı Kanun ile belirlenen koşullar ve Türkiye vize politikası için detaylı bilgilere danışmanlarımız tarafından ulaşabilirsiniz.
Türkiye İçin Vize Başvurusu Süreci
Çalışma izni kapsamında:
- Türkiye’de bulunan bir işletme de çalışmak isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar başvuru sürecinde istenilen evrakları doğru, tutarlı ve eksiksiz bir biçimde hazırlamalıdır. Eksik ve yanlış olan bilgiler dolayısıyla vize başvurusu ve çalışma izni işlemleri onaylanmayabilir.
- Çalışma iznine başvuru yapması gereken yabancı uyruklu vatandaşlar başvuru süresini iyi değerlendirmeli, oluşabilecek aksaklıkları göz önünde bulundurmalıdır. Kişilerin, Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerinin isteyeceği güncel ve eksik belgeleri tekrardan hazırlayabilecek durumda olmaları gerekmektedir.
- Yabancı uyruklu vatandaş ikametinin ve vatandaşlığının bulunduğu ülkenin Türkiye temsilciliği aracılığıyla yapacağı çalışma izni başvuru işleminde, Türkiye’de bulunan işletme veya kurum tarafından çalışma izni isteyen kişiye gelen özel davetiyeyi Türkiye vizesi için gerekli evraklar arasında bulundurmalıdır.
- Türkiye’de bulunan işletmenin minimum 10 gün öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapacağı çalışma izni başvuru sonrasında çalışma izni başvurusu onaylanma süreci başlamaktadır.
- Çalışma izni başvuru dilekçesi yazması gereken yabancı uyruklu vatandaşlar yazdığı dilekçelerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Çalışma Genel Müdürlüğü adına yazmalıdır.
Oturma izni ve diğer vize gerekçeleri kapsamında:
- Aile ziyareti ve turist vizesi, aile birleşimi talebi, öğrenci ikamet izni ya da uzun dönemli oturma izni almak isteyen yabancı vatandaşlar, yasal olarak ikamet ettikleri ülkelerde bulunan Türk Temsilciliklerine başvuru yapmalıdır.
- Türkiye vize başvurusu ve oturma izni başvurusu 10 gün içinde sonuçlanmaktadır. Ayrıca Türkiye’de bulunan ve vizesi onaylanan yabancı uyruklu vatandaşların, İl Valilik Temsilciliklerine yapacağı oturma izni başvurularında şahsen bulunmaları zorunludur.
- Hazırlanacak olan gerekli evraklar ve doğru bilgilerle birlikte Türk Temsilciliklerine başvuru yapılması gereklidir. Aksi takdirde başvuru süresi uzayabilir yahut vizenin onaylanmaması durumuyla karşılaşılır.
Türkiye Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Pasaport: Diplomatik pasaportunuzun 2 adet boş sayfası olması gerekir. Yıpranmış ve eksik bilgi içeren pasaportlar kabul edilmemektedir.
- Nüfus cüzdanı: Nüfus belgesinin bütün yüzlerinin olacağı fotokopi.
- Fotoğraf: Türkiye vizesi kriterlerini sağlayacak ve 2 adet olma zorunluluğu olan biometrik fotoğraflar.
- Gelir belgesi: Türkiye’de bulunacağı sürede ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını kanıtlayan gelir durumunu gösteren gelir belgesi.
- Seyahat Bilgileri: Türkiye’de konaklama yapacağı yerin adresi ya da kalacağı otelin rezervasyon bilgileri ve Türkiye’ye ulaşım sağladığı aracın (gemi, uçak ve otobüs vb.) seyahat bilgilerini içeren planın gerekli evraklar arasında bulunması gerekir.
- Ticari ve turistik amaçla Türkiye’de bulunan yabancı uyruklu vatandaşların; geri dönüşünü kanıtlayacak olan tapu, çalışma izin belgesi gibi dokümanları gerekli evraklar arasına koymaları gerekmektedir.
- Seyahat Sağlık Sigortası
Türkiye Vize Ücreti
- Vize başvurusunda bulanacak yabancı uyruklu vatandaşların, Türkiye vize ücreti 2020 yılı güncel tutarını ödemesi gerekmektedir. Bu ücretler vatandaşı olduğu ülkelere göre değişiklik göstermektedir.
- Vize onay almaması durumunda ödediğiniz başvuru ücreti tarafınıza tekrardan geri ödenmeyecektir. Bu yüzden eksik evrak vermemeniz gerekmektedir.
- Türkiye’ye seyahat edecek ve vize alması gerekmeyen yabancı ülke vatandaşları vize ücretinden muaftır.
- Türkiye Vize Ücreti Ne Kadar?
- Türkiye’ye gelmek isteyen kişilerin tek girişlik vizeleri 758 liradır, çoklu giriş yapmak isteyen bir yabancı 2542 lira ödemekle yükümlüdür.
- Vize İşlemleri Nerede Yapılır?
- Vize işlemleri yetkili konsolosluklar aracılığıyla, konsoloslukların yetkilendirdiği firmalarla yapılabilmektedir.
- Kimler Vize Alamıyor?
- Dosyalarında eksik bulunan vatandaşlar, düzenli gelirleri olmayan kişiler, asgari ücrete tabi olarak çalışan kişiler gibi durumda olanlar vize alamazlar.