Rusya Oturum Başvurusu Nasıl Yapılır?
Rusya ile Türk vatandaşlarının evlilik yapacaklarına dair beyanları ilgili kurumlara yapmaları halinde prosedürler hızla başlamaktadır. Türkiye’de yaşamakta olan çiftlerin Evlendirme Daireleri tarafından işlemleri tamamlanmaktadır.
- Rusya vatandaşı olan eşin Büyükelçiliğe/Konsolosluğa Türk vatandaşı eş ile ilgili bazı belgeleri sunması gerekmektedir. Türkçe dilinde hazırlanacak olan belgelerde evliliğe engel teşkil edecek herhangi bir durumun olmadığının belirtilmesi gerekmektedir.
- Rusya vatandaşı olan partner vize ve pasaportunu Nikah Dairesi’ne sunmalıdır. Medeni durumunu gösterir belgenin ibrazının yanı sıra, geçmişte yaptığı evlilikten çocuğunun olması halinde buna ilişkin bazı belgeleri yanında bulundurması gerekmektedir.
- Çocuğun babasından, yurt dışına çıkmasında sakınca görmediğine ve izin verdiğine dair belgeyi temin etmiş olmaları gerekmektedir. Rusya vatandaşlarının yaptığı evliliklerden olan çocuklarının vatandaşlığı, Türk vatandaşı ile yapacağı evliliğin ardından değişmeyecektir.
- Rusya vatandaşına ait bir adet fotoğraf ile Türk vatandaşına ait kimlik ile birlikte konsolosluğun uygun gördüğü zamanlarda başvuruların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Konsolosluğun aktaracağı rapor Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra Evlendirme Dairesi’ne ibrazların yapılması ve başvuruların oluşturulması gerekmektedir.
- Evliliğin tamamlanmasının ardından soy isim değişikliğinin yapıldığı durumlarda evraklarda bu değişikliklerin yapılabilmesi için İçişleri Bakanlığı ile iletişime geçilmelidir.
- Evlilik cüzdanı Türkiye’de hizmet veren resmi makamlardan elde edildikten sonra Rusya resmi diline tercümesi yapılarak Valilikten apostilli bir şekilde yetkili makamlara ulaştırılmalıdır.
- Türkiye ve Rusya arasında çifte vatandaşlıkla ilgili herhangi bir anlaşma bulunmamaktadır. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evlilik gerçekleştikten sonra doğumun gerçekleşmesi halinde çocukların Türk vatandaşı olduğunu belirtebiliriz.
- Rusya vatandaşlığına geçmek istemesi halinde 18 yaşını doldurdukları tarih itibariyle ebeveynlerinin izni gerekmeksizin bu hakkı elde edebilmektedirler.
- Türkiye Cumhuriyeti hudutları içerisinde yaşamak istediğinde ikamet edilen bölgede hizmet veren Emniyet Yabancılar Şubesi bu yöndeki başvuruları değerlendirecektir.
Rusya’da Rusya Vatandaşı İle Evlilik Yapmak
Türk vatandaşların Rusya resmi kurumları tarafından izinleri almaları halinde evlilik veya aile birleşimi gibi sebeplerle ülke sınırları içerisinde kalma hakkı olacaktır. Türk vatandaşlarının aile birleşimi sebebiyle oturum izni alabilmeleri için Rus vatandaşları ile evlilik yapmaları ya da ebeveynlerinin birisinin Rus vatandaşı olması gerekmektedir.
- Vize başvuru formunun hazırlanması, pasaportların ilave edilmesi, 1 adet biyometrik fotoğrafın eklenmesi, evlilik cüzdanının Rusça’ya çevrili olarak ilave edilmesi, 18 yaşından küçük çocuklar için doğum belgesinin eklenmesi, sabıka kaydı gibi evraklarla başvurular gerçekleştirilmektedir.
- Aile birleşimi başvurularının bu sayede yapılmasının ardından geçici oturum iznini elde edecek olan başvuru sahibi 3 yıllık süreçte konaklama hakkını elde edecektir. Her 3 yılın sonunda ikamet izni için verilen sürelerin uzatılması gerekmektedir.
- Evlilik yapabilmeniz için gerekli olan belgeler ise geçici oturum izni, 4 adet biyometrik fotoğraf, çocuk var ise 2 adet çocuğun fotoğrafı, geçerliliği 3 yıl ve daha fazla olan pasaport, sabıka kaydı, evlilik cüzdanı, 18 yaş altı çocuklar için doğum belgesi, geçici oturum izni ücretinin ödenmesi şeklindedir.
- Bu evrakların kişilerin durumuna göre değişebileceğini unutmamalısınız. Ek belge talep edilmesi halinde veya evrakların tasdikli bir şekilde sunulması hususlarında sizleri bekleyen detayları Vize Ofisi merkezlerimiz aracılığıyla öğrenmeniz mümkün olacaktır.
- Sizler de Aile birleşimi ve vatandaşlık gibi konularda detaylı bilgileri alabilmek için bizlerle hareket edebilirsiniz. Bu sayede evraklarınızın doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırlanacağını görebileceksiniz.
- Aile birleşiminin elde edilmesinin ardından ikamet iznini alabilmek için fotoğrafın dışında tüm belgelerin Rusya’dan elde edilerek sunulması gerekmektedir.
- Bu sayede kurumların yapacağı incelemeler neticesinde kararlara göre hareket edilecektir. Orijinal veya tercümeli olarak sunulması gereken belgeler ile ilgili bizlerden alacağınız yanıtların işlemlerinizi hızlandıracağını görebileceksiniz. Rusya vizesi detayları için tıklayınız.