Kanadaya Göç
Bilindiği üzere Kanada hükümeti, ülkelerinde artan yaş ortalamasını düşürmek ve iş gücü sağlayabilmek için ülke kapılarını onlarca göçmene açacak. Durum böyle olunca, Türkiye başta olmak üzere pek çok dış ülke, Kanada’ya göç için müracaatlar yapma düşüncesi içerisinde girdi. İşte biz de bu yüzden son zamanların en çok merak edilen konularından olan Kanada’ya göç, Kanada göçmenlik başvurusu ve başvuru için gerekli olan hususlar gibi pek çok konuda sizleri bilgilendirmek istedik.
Kanada’ya Göç İçin Hangi Başvurular Kabul Ediliyor?
Kanada’ya göç için, öncelikle göçmenlik başvurusunda bulunulması ve bu başvuruda bir puanlama sisteminin bulunduğunun bilinmesi gerekmektedir. Kanada hükümeti;
- Lisans
- Lisansüstü
- Dil Eğitimi
- Çeşitli sertifika programları
- Çalışma izni
Gibi pek çok hususta, göçmenlik başvurusunu kabul edebiliyor. Ancak bunlar arasında en çok tercih edileni ve en hızlı kabul göreni ise bir eğitim programına kayıt olup daha sonrasında göçmenlik başvurusunda bulunmaktır.
Kanada Vizesi nasıl alınır? Kanada Vizesi 2022 Nasıl Alınır?
Eğitim Programları İle Kanada Vatandaşı Olabilir miyim?
Kanada’ da bir eğitim programına kayıt oldunuz ve bu program sonrasında ülke vatandaşı olmak istediğinize karar verdiniz. Ya da zaten aklınızda böyle bir düşünce hep vardı. Peki, bu eğitim tamamlandıktan sonra anada vatandaşı olmak mümkün mü? Evet, eğitim sonrasında nitelikle kişilere hem çalışma izni hem de vatandaşlık hakkı gibi pek çok hak tanınıyor.
Ancak, eğitim programı tamamlandıktan sonra önce oturma izni, daha sonrasında da çalışma izni almanız gerekmekte. Bunlar sağlandıktan sonra ilerleyen zamanlarda ülke vatandaşlığına geçebilmeniz de mümkün kılınmış.
Kanada İçin Göçmenlik Alım Şartları Nelerdir?
Kanada’ya göç için ülkenin, göçmen alım şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun için ilk etapta iki önemli husus bulunmaktadır:
- Başvuru daveti almak
- Oturma izni için başvuruda bulunmak
Şimdi bu hususların içerisinde yer alan gereklilikleri sizlerle paylaşalım.
Kanada’ya Göç İçin Başvuru Daveti
İlk etapta sizlere bekar ya da bir eşe sahip olup olmadığınız soruluyor. Evlilikten ziyade, ülke hükümeti için nişanlılık, beraber yaşam, sözlülük gibi ilişki durumları da kabul edilmekte. Bu yüzden eğer evli değilseniz, sevgilinizle bir çift olduğunuzu belgeleyen ortak banka hesabı ya da nişan töreni fotoğrafları gibi evrakların kabul edildiğini de söyleyelim.
Bu husustan sonra başvuru davetiyesinin alınması için öncelikle bir puanlama sistemine tabii tutulduğunuzu belirtelim. Yapılan binlerce başvuru arasından, puanlama sistemi yoluyla göçmen kabulü sağlayan ülkede bu puanlama, bireylerin kişili özellikleri, eğitim durumları, mesleki başarıları, dil becerileri gibi kriterleri kapsıyor.
Eğer yalnızca kendiniz için başvuruda bulunursanız, puanlama sadece sizin için yapılacaktır. Ancak eşinizle birlikte başvurduğunuzda, başvuruyu sağlayan kişi, normalde tek başına başvuru yaptığında alacağı puandan daha düşük bir puan alıyor ve geri kalan puan da kişinin eşi tarafından tamamlanıyor.
Kanada’ya Göç İçin Hangi Evraklar Gereklidir?
Kanada’ya göç için öncelikle hangi alana ve hangi bölgeye başvuru yapılacaksa, oranın hizmetini sağlayan konsolosluklarla görüşülmesi gerektiğini belirtelim.
Başvuru kabul edildiyse artık vize işlemleri başlar ve bu esnada sizden istenecek pek çok resmi evrak olacaktır. Bu resmi evrakları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Nüfus cüzdanı
- Sabıka kaydı
- Fotoğraf
- Aile kütük bilgileri
- Banka hesap bilgileri
- Tapular
- Ruhsat
- Eğitim bilgileri (yani diplomalar, sertifikalar vs.)
- İş Evrakları
Bu evraklar, kişilerin evli olup olmamasına ya da ekstra istenen belgelere göre değişkenlik gösterebilir.
Kanada’ya Göçmen Olarak Kabul Edilmek İçin
Kanada’ya göç aslında çok basit işlemlerin ve prosedürlerin uygulandığı bir süreç değildir. Çünkü her ülkenin, göçmen kabul etme politikaları ve aradığı nitelikler farklıdır. Keza Kanada gibi gelişmiş ülkelerde bu nitelikler bazen fazlasıyla vasıf gerektirebilmektedir. Peki, Kanada’ya kimler göçmen olarak kabul edilir?
Kanada’ya göçmen olarak kabul edilen kişileri iki sınıf içerisinde inceleyebiliriz. Bunlardan ilki vasıflı çalışan olarak kabul edilen kişilerin yer aldığı gruptur. Bu grup içerisinde kişilerin; ülke deneyimleri, yabancı dil bilgisi, iş ve eğitim deneyimleri sorgulanır. İkinci sınıf ise yatırımcı kabul edilen bir gruptur. Burada kişilerin mal varlığına göre değerlendirmeler yapılır. Başvuru yaparken bu kategorilerin doğru seçilmesi, başvurunun kabul edilmesi açısından son derece önemlidir. Ancak her iki özelliğin de var olması durumunda kişiler, başvurularını herhangi bir kategori üzerinden gerçekleştirebilirler.
Bu kategorilerin başvuru koşulları, başvuru süreleri, başvuru ofisleri, başvuru için yatırılan harç tutarları, doldurulması istenen formlar birbirinden farklı olmaktadır. Her iki kategorinin de başvuru sonuçlanma süresi değişkenlik göstermektedir. Her ne kadar bu değişkenlikler söz konusu olsa da, ister ilk sınıf isterse de ikinci sınıfa dahil olan bir başvuru yapılsın, her ikisi için de verilen vize aynı olmaktadır.
Alınan vize ile birlikte bir Kanada vatandaşının sahip olduğu haklara siz de sahip olmaktasınız.
Kanada’ya Göç
Kanada, göçmenlik şartlarının zor olduğu ülkelerden biridir. Seyahat amaçlı veya eğitim amaçlı gitmek kolayken çalışmak için gitmek isteyen kişilerde aranan daha ağır şartlar vardır. Kanada’ya göç etmek ve ülkede yaşamak için çalışma, ticari, aile birleşimi gibi vize türlerinden birini almanız gerekir.
Kanada’ya göç etmek için aranan şartlar: Kanada’ya göç edecek kişilerin nitelikli bir mesleğe sahip olması, maddi gelirinin yüksek olması, yeterli yabancı dil bilgisine sahip olması gibi şartlara dikkat edilir. Aynı zamanda ülkede yaşamak için kültürel uyum sağlama ve gerekli belgelerin tümünü eksiksiz bir şekilde vize merkezine teslim ederek gitme amacına göre bir vize alınması gerekir.
Kanada’ya göç 2021 yılında vize başvurusu yapılarak gerçekleştirilebilir. Ülkede kısa süre yaşamak isteyen kişilerin eğitim veya seyahat vizesi türlerinden birini alması yeterlidir. Bu vize türleri ülkede en fazla 6 ay kalınmasına olanak tanır. Ülkede oturum izni almak için işverenden yazılı belge alınması ve çalışma vizesi alınması zorunludur. Ticari veya aile birleşimi gibi uzun süreli vizelerin alınması için de gerekli belgelerin hazırlanması ve tüm şartlarının sağlanması önemlidir.
Kanada’ya göç 2020 yılında pandemi sebebi ile kısıtlı bir şekilde kabul edilmiştir. 2021 yılında ülkeye göç etmek isteyen kişiler, Kanada konsolosluğu ile iletişime geçerek vize randevusu alabilir. Vize türlerinden birine müracaat ederken gitme amacının açıkça anlatıldığı bir dilekçe verilmesi gerekir.
Kanada’ya nasıl gidilir: Kanada’ya seyahat, eğitim, çalışma gibi amaçlarla gitmek için vize türlerinden birini alabilirsiniz.
Kanada Hangi Meslekleri Alıyor?
Kanada’da istihdam açığı bulunan 38 meslek grubu için daha kolay göçmenlik süreci uygulanmaktadır. Mühendislik dalının yanı sıra sağlık, Telekomünikasyon, tesisatçılık ve işçilik öne çıkmaktadır.
Kanada’da Oturma ve Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Kanada oturum ve çalışma izni oldukça karmaşık ve zaman olan işlemleri içermektedir. Oturum izni almak isteyenler 5 farklı kategori için başvuru yapabilir.
Kanada’ya Hangi Yollarla Gidilir?
Kanada’ya gitmek için birçok farklı yol vardır öncelikle turist olarak gidildiği gibi göçmenlik başvurusu ile de gitme imkanı bulunmaktadır.