İspanyada Evlenmek – Evlilik Vizesi
İspanya’da evlenmek için çiftlerden birinin İspanya vatandaşı olması yeterlidir ama İspanya vatandaşı olmayan 2 kişiden biri oturma izni sahipse bu durumda da evlilik gerçekleşir. 2005 yılında ülkede eşcinsel evlilikler yasalaştı.
İspanya vatandaşı ile evlenmek isteyen Türk vatandaşları için evrakların hazırlanma süreci yaklaşık 1 ayı bulmakta.
- Nüfus müdürlüğünden alınan evlenme ehliyet belgesi
- Formül A olarak bilinen uluslararası doğum belgesi
- İkametgah belgesi
- İspanyolca tercüme edilmiş noter tasdikli pasaport hazırlanması gereken evraklar arasında yer alır.
Başvuru için öncelikle randevu alınması gerekiyor yaklaşık 3 ay sonrasına verilen randevuda çiftler mülakata alınır. Ortalama yarım saat süren mülakatta evlenecek olan gelin ve damada müstakbel eşi hakkında bilgiler ve kişisel sorular sorulur.
Mülakattan yaklaşık 2 ay sonra evlenme talebi olumlu şekilde taraflara iletilir ardından belediyeye nikah işlemleri için müracaat edilir.
İspanya’da Evlenmek
Türkiye’de gerçekleştirilmeyen evliliklerde Türk olan eşin evliliği tescil ettirmesi gerekir, tescil işlemleri gerçekleşmezse Türkiye’de bekar olarak gözükür. Kadın Türk olduğunda soy ismi değişmez bu yüzden yabancı eş ile evlenen kadın ve erkeklerin yaptığı evliliği tescil ettirmesi şarttır.
İspanya’da evlenmek prosedürlerin yerine getirilmesi sonucu kolay bir şekilde yapılır. Nikah işleminin ardından Türk konsolosluğu ya da büyükelçiliğine mail atarak tescil işlemleri için yapılması gereken konular hakkında bilgi almak mümkündür.
Konsolosluk tarafından evlilik tescili için gerekli olan belgeler şu şekilde belirlenmektedir;
- Evlilik sonrası verilen sertifika
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İspanyol eşin id card fotokopisi
- Libre de Familia yani aile cüzdanının fotokopisi
- Konsolosluk ya da Büyükelçiliğe yazılan evlilik dilekçesi formu.
Evlilik işleminin ardından bir ay içerisinde de tescil işleminin yapılmaması halinde maddi para cezası uygulanır. Evlilik tescil işlemleri 24 saat ile 72 saat arasında gerçekleştirilir ve kadınlar için soy isim değişikliği tamamlanır.
Tescil işlemin ardından yeni nüfus cüzdanı ve Türk aile cüzdanı alınır. Aile cüzdanı almak için ikişer adet vesikalık fotoğraf ve aile cüzdanı ücreti için ödenmesi gereken harç verilir.
İspanya Vatandaşı İle Evlenmek
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından İspanya vatandaşı ile evlenmek vatandaşlık başvurusu yapmak için tercih edilen bir yoldur. Bir İspanyol ile evlenen Türk vatandaşları 1 yıl sonunda ülkede yaşadıktan sonra vatandaşlık için başvuruda bulunma hakkına sahiptir.
İspanya pasaportuna sahip olan vatandaşlar tüm Avrupa Birliği ülkelerinde çalışma ve yaşama hakkına sahip olmasının yanı sıra dünya genelinde birçok ülkeye vizesiz seyahat etme özgürlüğüne de sahiptir.
İspanya çifte vatandaşlığı kabul eden bir ülke olmadığından dolayı İspanya’da evlenmek işlemi sonrası İspanya vatandaşlığı talebinde bulunanların diğer ülke vatandaşlığından çıkması gerekiyor. Süre içerisinde İspanya’da kesintisiz olarak yaşayan biri İspanya daimi oturum izni için başvuru yapabilir.
İspanyalı Biriyle Evlenmek
İspanyalı biriyle evlenmek Türk vatandaşları açısından birçok avantaj sağlar. Evlilik sonrası yaklaşık 5 aylık oturum izni süreci gerçekleştirilir. Ardından vatandaşlık için başvuru ve çalışma hakkı kazanma şansına sahip olur.
Çalışmak için ülkede izin beklemeye gerek yoktur bunun için vatandaşlık müracaatına ek olarak EU dependent (bakmakla yükümlü) kategorisinden yararlanarak oturum kartı başvurusunda bulunmak söz konusudur.
İspanya Vatandaşı İle Evlilik
İspanya, Avrupa ülkeleri içerisinde evlilik yaşının en düşük olduğu ülkedir. 14 yaşındaki gençler hakim izniyle evlenebiliyor. Yakın tarihte İspanya’da reşit olma yaşı 13’ten 16’ya çıkarılarak evlilik yaşı ise 14’ten 16’ya çıkarıldı.
İspanya vatandaşı ile evlilik yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İspanyol parlamentosu tarafından yasalaşan kanunlar çerçevesinde evlilik işlemleri gerçekleştirir.
İspanya’da evlenmek isteyen Türk vatandaşları konsoloslukta nikah kıyılır olabileceği gibi ayrıca evlilik şartlarını karşılanması halinde resmi makamlar huzurunda da nikah işlemini gerçekleştirebilir.
Konsoloslukta yapılacak nikah töreninde önemli olan evlenecek çiftlerin her ikisinin de Türk vatandaşı olmasıdır. Çifte vatandaş olan ya da ülke vatandaşlığı bulunan biri ile evlenmek isteyen Türk vatandaşının konsoloslukta evlenmesi mümkün değildir çünkü konsoloslukların evlendirme yetkisi bulunmaz.
Konsolosluk görevlilerinin aynı zamanda konsolosluk binası dışında herhangi bir mekanda evlendirme yetkisi de yoktur. Dolayısıyla özel bir organizasyon ile nikah işleminin yapılabilmesi için İspanya resmi makamlarına müracaat etmek gerekir. Konsoloslukta evlenmek için;
- Evlilik beyannamesi
- Evlenme ehliyet belgesi
- Uluslararası doğum kayıt örneği
- Nüfus kayıt örneği
- Nüfus cüzdanı ve pasaport
- Son 6 ay içinde çekilen fotoğraf
- Sağlık raporu
- Nikah şahitlerinin nüfus cüzdanları
- Kadının eski soyadını kullanabilmesi için dilekçe
- Kadınlar için iddet suresinin kalktığına dair karar
- Daha önce evlenmiş olanların evliliğinin bittiğini kanıtlayan mahkeme kararı
- 18 yaşından küçükler için veli, vasi ya da hakim izni gerekmektedir.
Turist Vizesi İle İspanya’da Evlilik
İspanya’da evlenmek için vize talebinde bulunacak olanlar uluslararası evlenme ehliyet belgesi ya da İspanya evlendirme dairesinden alınan evlilik kaydı belgesi ibraz etmek zorundadır. İspanya turist vizesi Schengen vize başvuru formu ile alınmaktadır, başvuru sahibi formu eksiksiz olarak doldurarak gerekli olan evrakları tamamlamalıdır.
Turist vizesi ülkeye ziyaretler için verilen vize kategorisinde yer almaktadır. Evlilik nedeniyle ülkede daha uzun süre kalmak isteyenler ulusal D vizesi kategorisinden yararlanmalı ve başvurusunu buna göre gerçekleştirmelidir.
Turist vizesi ile İspanya’da evlilik için alınması gereken İspanya aile birleşimi vizesi, evlilik amacıyla verilen vize kategorisidir. Müracaatta gerekli olan evraklar dışında konsolosluk tarafından gerek görülmesi halinde ek evrak talep edilebilir. Konsolosluğa teslim edilen belgelerin tamamı İspanyolca tercüme ettirilmelidir.
İspanya Evlilik Vizesi
İspanya yasalarına göre evlilik işleminin gerçekleşmesinin ardından çiftlerin bir arada İspanya’da oturmasına imkan sağlayan uzun süreli vize türü İspanya aile birleşimi vizesidir. İspanya evlilik vizesi için başvurular İspanya dış temsilciliklerine şahsen yapılır, dosyanın hazırlanmasının ardından konsolosluktan vize randevusu alınır.
İspanya vatandaşı ile evlenen yabancı uyruklu vatandaşlar İspanya aile birleşimi vizesine başvuru yapabilir. Uzun süreli vize olmasından dolayı konsolosluk tarafından talep edilen evraklar birçok vize türüne göre daha fazladır ve daha titizlikle incelenir.
İspanya dış temsilcilikleri tarafından aile birleşimi vizesi için istenen evraklar şu şekildedir;
- Başvuru yapacak olan kişinin kimlik belgelerinin renkli fotokopisi
- İspanya vize formu ve dilekçesi
- Geçerliliği bulunan pasaport fotokopisi
- ·Eski pasaportların ve vizelerin fotokopileri
- 2 tane biyometrik fotoğraf
- Başvuru yapanın gelir belgeleri
- Başvuru yapan kişinin adli sicil kaydı
- Tam vukuatlı nüfus kaydı
- ·Aile fertlerini bilgilerini içeren barkodlu nüfus kayıt örneği
- İspanya vatandaşı olan eşi doğum belgesi
- Oturum ve çalışma belgeleri
- Forum B adı verilen uluslararası evlilik belgesi
- Oturacak olan konutun kira kontratı ya da tapusunun fotokopisi
- Dil bilgisi düzeyini gösteren sertifika.
İspanya aile birleşimi vizesi 1 yıllık süre için verilir sürenin bitmesi halinde yeniden başvurmak gerekir. Sürekli oturum izni almak ya da çalışma izni sahibi olmak için yapılması gereken ayrı başvurudur.
İspanya’da Düğün
İspanya’da düğün törenleri başta olmak üzere ülkeye gitmek için turistik vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Düğün törenine katılacak olan Türk vatandaşları standart evraklarının yanı sıra aynı zamanda mesleki durumunu gösteren belgeler, mali durumu ortaya koyan evrakları da hazır bulundurmalıdır.
Ancak Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birinin vatandaşı ile evli olan Türk vatandaşları vize ücreti ödemeden işlem gerçekleştirebilir.