Fransa Çalışma Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?
Fransa çalışma vizesi; Fransa’da yaşamak ve çalışmak için, kişilerin başvuru yaptığı vize türüdür. Geçici istihdam için kısa süreli vizeler ile oturma ve çalışma için uzun süreli çalışma vizeleri bulunur.
Fransa’da uzun süreli ya da kalıcı olarak kalmak istiyorsanız, oturma ve çalışma için uzun süreli çalışma vizesine başvuru yapılması gerekir. Fransa çalışma vizesi onaylanmış kişiler; Fransa’ya geldiklerinde, Fransa oturum izni için, göçmenlik bürolarına ayrıca başvuru yapmak zorundadır.
Fransa Çalışma Vizesine Başvurmak için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Fransa çalışma vizesi başvuru evrakları; güncel tarihli, doğru bilgilerle, ıslak imzalı ve kaşelenmiş belgelerden oluşur.
- Fransa çalışma vizesi başvuru formu
- 35×45 mm ebadında, 2 adet biyometrik fotoğraf
- Son 10 yıl içinde alınan, yıpranmamış, seyahat tarihi sonrası, en az 3 ay geçerliliği olan ve 2 yan yana boş sayfası olan pasaport
- Fransa’da çalışma süresine bağlı olarak, gösterilmesi gereken maddi durum belgeleri (banka ekstreleri, varsa kira geliri, emeklilik varsa, emeklilik maaşı belgeleri vs.)
- Herhangi bir suça karışılmamış olunduğuna dair, adli sicil kaydı belgesi
- Fransa çalışma vizesi başvuru ücretinin, ödendi makbuzu
Fransa’da çalışmak için bulunulan süre içinde, mali durumunuza sponsor olacak kişi varsa; bu kişi tarafından verilecek sponsor mektubu, mali durumu gösterir, son 3 aya ait banka dökümleri verilmelidir.
Fransa Çalışma Vizesi Kategorileri Nelerdir?
Fransa çalışma vizesi; kısa süreli vizeler ve uzun süreli vizeler olarak iki ana kategoride verilir. Buna göre;
- Uluslararası organizasyonlarda görev alacak kişiler için çalışma vizesi;
- Fransa’da maaşlı olarak çalışma vizesi;
- Fransa uzun süreli gönüllü olarak çalışma vizesi;
- Profesyonel ve serbest meslek sahipleri için, çalışma vizesi;
- Fransa uzun süreli sporcu vizesi verilir.
Uluslararası organizasyonlarda çalışanlar için vize gibi kısa süreli C tipi vizeler, Fransa çalışma izni olarak verilir. Maaşlı çalışan ya da uzun süreli sporcu vizesi gibi uzun süreli D tipi vizeler ise Fransa çalışma vizesi olarak ayrılır.
Fransa Maaşlı Çalışanlar Vizesi
Fransa’da en fazla 1 yıl süreyle çalışmak isteyenler için Fransa maaşlı çalışanlar vizesi verilir. Vizeye başvuracak kişiler; DIRECCTE tarafından onaylanan ve kabul gören iş sözleşmeleriyle başvuru yapmak zorundadır.
Maaşlı çalışanlar vizesi belgeleri arasında;
- OFII formu doldurulmalıdır. Fransa’da oturum izni başvurusunda bulunmak için doldurulur. 3 aydan daha uzun süre kalınmış ya da kalacak kişiler için geçerlidir.
- DIRECCTE tarafından kabul görmüş ve onaylanmış iş sertifikası ya da sözleşme belgesi verilmelidir.
- 3 aydan daha eski olmayacak şekilde adli sicil kaydı belgesi hazırlanmalıdır.
Fransa çalışma vizesi ortak belgelerinin yanında, maaşlı çalışanlar vizesi belgeleri de eklenerek, vize başvurusunda bulunulur.
Bir İşletme veya Şirket Kurmak ve İşletmek için Fransız Çalışma Vizesi
Fransa’da bir işletme ya da şirket kurmak isteyen Türk vatandaşları, Fransız çalışma vizesi almalıdır. Bunun yanında kişisel olarak kurulmak istenen şirket dışında; Fransa’da başka bir firmayla iş birliği yapıldığı durumlarda geçerlidir.
Ortak vize belgelerinin yanında çalışma vizesi için de bilgiler sunulmalıdır. Buna göre;
- Finansal yeterlilik belgeleri: İşletme ya da firma kurmak isteyenler; son 3 aya ait hesap ekstreleriyle, işlem listelerin ve işiyle ilgili özgeçmiş, aldığı dereceler gibi belgeleri sunmalıdır.
- Fransa vergi ödediğine dair belgeler: Fransa’da işletme ya da firma kurulması için, son 10 yıl içinde Fransa’da ikamet izni alınmışsa vergi ödediğine dair belge sunulmalıdır.
- Bireysel iş kurma belgeleri: Fransa’da iş kuracak kişinin, yıllık iş planı sunması gerekir.
Yıllık iş planı sunulurken; Fransa’da kayıtlı olunan banka ya da sigorta şirketinden alınmış garanti belgesi verilmelidir. Bunun dışında Fransa’daki kayıtlı bir bankadan, banka tarafından kaşelenmiş ve ıslak imzalı, hesap bakiyesi sunulmalıdır. Fransız şirketin sicil tescil belgesi ve kiralık iş sözleşmesi de başvuru belgelerine eklenmelidir.
Fransız Uzun Süreli Spor Vizesi
Fransa’da uzun süre kalacak sporcular, Fransız uzun süreli spor vizesi alabilir. Vizenin süresi en fazla 1 yıla kadardır. Sporcular adına düzenlenen, bir nevi çalışma vizesidir. Fransa’da uzun süreli spor faaliyetleri yapıldığında maaş alınacaksa, maaşlı çalışan olarak başvuru yapılması gerekir.
Uzun süreli spor vizesi alan ancak gerçekleştirilen spor faaliyetleri sonucunda herhangi bir maaş alınmayacaksa ziyaretçi olarak başvuru yapılması gerekir. Uzun süreli spor vizesinde, ziyaretçi olarak başvuran kişinin; kayıtlı olduğu spor kulübü ya da spor kurumu tarafından sponsor olunduğuna dair belge alması zorunludur.
Fransa ortak vize başvuru belgeleri yanında, spor vizesi için de ek belgeler gerekir. Buna göre;
- OFII formu
- İş sözleşmesi
- Adli sicil kaydı
Fransa’da oturum izni için, OFII formunun doğru ve eksiksiz doldurulması gerekir. DIRECCTE tarafından onay almış, orijinal iş sözleşmesinin fotokopisi başvuruda sunulmalıdır.
Sporcu vizesi alacak kişinin, kendi ülkesinde herhangi bir suça karışmamış olduğuna dair adli sicil belgesi ve reşit olmayan vize başvuru sahipleri için, ebeveynlerinden alınmış izin belgesi ve ebeveynlerinin pasaport fotokopileri gerekir.
Gönüllü Çalışma için Fransız Uzun Süreli Vizesi
Fransa’da 3 aydan daha uzun süre kalacak kişilerin, gönüllü olarak çalışmak için alacakları gönüllü çalışma için Fransız uzun süreli vizesi, Fransa Cumhuriyeti tarafından, insanı yardım hizmetlerinde çalışmak isteyenler için verilir.
Gönüllü çalışmak için; Fransa tarafından tanınmış ve kayıt altına alınmış yardım derneği ya da kamu kuruluşu olarak hizmet veren Fransız vakıf ya da dernekleri aracılığıyla işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekir.
Ortak vize başvuru belgeleri yanında, gönüllü çalışma uzun süreli vizesi için de belgelerin hazırlanması zorunluluğu vardır. Buna göre;
- Maddi durum belgeleri: Son 3 aya ait banka hesap özetlerinin dökümü, başvuru sahibi çalışan ise, son 3 aya ait maaş bordrosu
- Beyanname belgesi: Gönüllü olarak çalışacak kişinin, kendi ülkesinde, son 10 yıl içinde, herhangi bir suça karışmamış olduğuna dair, resmî kurumlardan alınmış yasal beyanname sunulmalıdır.
- İş sözleşmesi: Gönüllü olarak çalışmak isteyen kişi ve kurum adı ve adresi, yapılacak işin detaylı açıklaması, gönüllü çalışan olarak alınan kişinin, işe alınma tarihi ve süresi, Fransız ulusal sağlık sigortasına kayıt yaptırıldığına dair belge ve yapılan ödemelerin ayrıntılı ödendi dekontu verilir.
Tüm bu belgelerin yanında adli sicil kaydının alınması, Fransız makamlarına gönüllü olarak çalışılacağına dair kayıt yaptırmak gerekir. Başvuru sahibi reşit değilse, ebeveynlerinden alınmış izin belgesi ve ebeveynlerin pasaport fotokopisi gerekir.
Fransız Uluslararası Örgütü Çalışma Vizesi
Fransa’da 90 günden daha uzun süre uluslararası bir örgütte, resmi olarak çalışacak kişilerin, Fransız uluslararası örgütü çalışma vizesi alması gerekir. Fransa uluslararası örgütünde çalışacak kişinin; uluslararası örgütten bir davet mektubu alması gerekir. Aynı zamanda davet mektubu, Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından da onaylanmış olmalıdır.
Fransa Uzun Süreli (D Tipi) Çalışma Vizesi Nedir?
Fransa’da 90 günden uzun süreli çalışacak kişiler, Fransa uzun süreli (D tipi) çalışma vizesi almak zorundadır. Fransa ekonomisi, dünyanın en büyük ekonomilerinden biridir ve ülkede istihdam edilecek, yabancı ülke vatandaşları, Fransa’da çalışmak için, uzun süreli çalışma vizesine başvuru yapmalıdır.
Fransa uzun süreli (D tipi) çalışma vizesi başvuruları, Türkiye’de bulunan Fransa dış temsilcilikleri tarafından değerlendirilir.
Fransa Çalışma Vizesine Nasıl Başvuru Yapılır?
Fransa çalışma vizesi başvurusu bir dizi adımlardan oluşur. Buna göre; İlk olarak France-Visas resmî sitesinden profil oluşturularak, çalışma amacınıza göre uygun olan vize türü seçilir.
Seçilen vize türüne uygun olan belgeler, France-Visas resmî sitesinden alınır. Tüm belgeler doğru ve eksiksiz şekilde tamamlandıktan sonra; vize başvurusu için vize danışma merkezlerinden birine başvuru yapılarak ya da Fransa dış temsilciliklerinden birinden vize randevusu alınır.
Belgelerin teslim vize danışma merkezine ya da Fransa dış temsilciliklerine teslim edilmesinin ardından, vize başvuru onayı süreci başlayacaktır.
Fransa Çalışma Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Fransa çalışma vizesi başvuru ücreti, 99 Euro olarak Fransa Konsolosluğu tarafından belirlenmiştir. Vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılacak başvurularda, başvuru merkezinin hizmet bedeli de bu ücrete eklenir.
Fransa Çalışma Vizesine Benzer Diğer Fransa Vize Türleri Nelerdir?
Fransa’da çalışma vizesine benzer, başka Fransa vize türleri de bulunur. Buna göre;
- Fransız uluslararası örgütü çalışma vizesi;
- Fransa uzun süreli ve kısa süreli çalışma vizesi;
- Fransa uzun süreli spor vizesi;
- Fransa uzun süreli gönüllü çalışma vizesi
- Fransa maaşlı çalışan vizesi;
- Bir işletme ya da şirket kurmak için, Fransız çalışma vizesi ile;
- Profesyoneller ve serbest meslek sahipleri için, Fransa çalışma vizesi türleri bulunur.
Çalışmak için Fransa’yı tercih eden kişiler; çalışma amaçlarına uygun çalışma vizelerinden birine başvuru yaparak, Fransa’da çalışan olabilir.