Danimarka’da Evlenmek – Evlilik Vizesi
Danimarka’da evlenmek isteyen kişiler gün geçtikçe artış gösterirken bu konuda merak edilen soruların sayısı da aynı oranda artmaktadır diyebiliriz. Danimarka’da evlilik gerçekleştirecek kişiler için bu konuyu iki farklı açıdan ele almak gerekmektedir.
- Burada her iki eşin de Türk vatandaşı olması ya da eşlerden birinin Danimarka’da ikamet eden Danimarka vatandaşı olması, yapılacak olan işlemler açısından farklılık gösterecektir.
- Ancak her iki durumda da Danimarka’da evlenmek ve bir aile kurmak isteyen kişilerin uyması gereken bazı resmi prosedürler bulunmaktadır. Bu yazı içerisinde Danimarka’da evlenecek olan kişilerin merak ettiği sorulardan bazılarının cevaplarını sizlerle paylaşacağız.
Danimarka’da Evlenmek
Danimarka’da evlenmek isteyen Türk çiftlerin yapması gerekenler ve izlemesi gereken süreç hakkında birtakım hususlardan bahsetmek gerekirse ilk olarak kişilerin Danimarka’da bulunan Türk Konsoloslukları’ndan nikah tarihi almaları gerektiğini söyleyebiliriz. Nikah tarihi alındıktan sonra kişiler, buna uygun bir Danimarka vizesine başvuruda bulunabilir ve vize onayı bile birlikte bu ülkede nikah kıydırabilirler. Ayrıca bunun yanı sıra düğün gibi bir organizasyon planlaması da yapabilirler.
- Danimarka sınırları içerisinde evlenecek olan eşlerin her ikisi de ayrı ayrı vize başvurusunda bulunmalıdır. Bunun için gerekli evraklar hazırlandıktan sonra başvurular, Danimarka Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen Danimarka vize başvuru merkezlerine yapılabilmektedir. Gerekli incelemelerin ardından başvuru sonuçları yaklaşık 7 ila 15 iş günü içerisinde açıklanacaktır.
Danimarka Vatandaşı İle Evlenmek
Danimarka vatandaşı ile evlenmek ve bu evliliği Danimarka’da gerçekleştirmek isteyen Türk vatandaşlarının en çok merak ettiği sorulardan birisi hangi vize türü için başvuruda bulunmak gerektiğidir. Danimarka vatandaşı biri ile evlenen Türk vatandaşlarının, evliliği bu ülke sınırları içerisinde gerçekleştirebilmesi için öncelikle Danimarka aile birleşimi vizesi için başvuruda bulunması gerekmektedir.
- Danimarka aile birleşimi vizesi kısa süreli turistik vizelerden hem süre hem de vize işlemleri açısından ayrılmaktadır. Bu yüzden aile birleşimi için vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin D Tipi Schengen Danimarka aile birleşimi vizesi için müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu vize ile birlikte kişiler ülke sınırları içerisinde 90 günden fazla ikamet edebilir ve sürenin sonuna doğru vize yeniletme işlemi gerçekleştirebilirler.
Danimarkalı Biri İle Evlenmek
Yukarıda da belirttiğimiz üzere Danimarkalı biriyle evlenmek isteyen kişilerin başvurması gereken vize türü Danimarka aile birleşimi vizesidir. Bu vize sayesinde ülke sınırları içerisinde 6 ila 12 ay arasında kalabilir, böylece hem nikah işlemlerini halledilebilir hem de düğün organizasyonları ile ilgilenebilir. Ancak aile birleşimi vize başvurusunda bulunmak için kişileri öncelikle aşağıda belirtilen evrak listesini eksiksiz bir şekilde hazırlaması ve daha sonra bu evraklar ile birlikte Danimarka Konsoloslukları’na müracaat etmesi gerekmektedir.
- Danimarka vize başvuru formu ( belirtilen dil seçeneği ile eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalı
- Pasaport
- Kimlik kartı fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfusa kayıt örneği
- Kişi daha önce evlenmiş ve boşanmış ise bunu belgeleyen evraklar
- Kişinin eşi vefat etmiş ise ölüm belgesi
- 2 adet güncel biyometrik fotoğraf (6 aydan eski olmamalı)
- Danimarka’da bulunan eş adayının kimlik ve ikamet bilgileri
- Vize alacak olan kişinin gelir bilgileri, banka hesap dökümleri
- Evlilik ehliyeti
- Adli sicil kaydı
Danimarka Vatandaşı İle Evlilik
Danimarka vatandaşı ile evlilik gerçekleştiren kişilerin en çok merak ettiği sorular içerisinde vatandaşlık hakkı yer almaktadır. Ülke vatandaşı ile evlenen Türk bireyler, belirli koşulları yerine getirdikten sonra Danimarka vatandaşlık hakkı kazanabilirler.
Evlilik yolu ile Danimarka vatandaşlık hakkı kazanmak isteyen kişiler hükümet tarafından belirlenen şartlar şu şekildedir:
- En az 4 yıl evli kalmak ve bunu her sene belgeler ile kanıtlamak
- Evlenen kişinin en az 24 yaşında olması
- Ülkede konuşulan dile ve toplum kültürüne olan uyumluluğu kanıtlamak
- İkamet süresince herhangi bir suça karışmamak ve devlete vergi borcunun bulunmaması
- Evlenen kişiler arasındaki yaş farkının fazla olmaması
- Ve buna ek diğer hususlara uygunluk sağlanması
Bu şartlar ve bunun yanında belirtilen diğer hususlara uyumluluk sağlandığı takdirde evliliğinde 4. seneyi dolduran kişiler vatandaşlık için başvuruda bulunabilir.
Turist Vizesi İle Danimarka’da Evlilik
Turist vizesi ile Danimarka’da evlilik yalnızca her iki eşin de Türk olması durumunda sağlanabilir. Eşlerden biri Danimarka vatandaşı ise ve nikah Danimarka’da kıyılacaksa o zaman turist vizesi ile evlilik gerçekleştirilemez. Bunun için Türkiye’de bulunan eşin Danimarka Aile Birleşimi Vizesi için başvuruda bulunması ve bu vize için onay almış olması gerekmektedir.
Turist vizesi ile Danimarka’da evlenecek olan kişilerin belirli izinleri alması ve belirli belgeleri temin etmeleri gerekmektedir. Bu belgeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- En az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport (Her işi eş için de)
- Kimlik kartı fotokopisi
- Eşlerin her biri için alınmış sağlık raporu
- Eşlerden biri ya da ikisi daha önce bir evlilik yapmış ise boşanmalarını belgeleyen resmi evraklar
- Kişilerin eşleri vefat etmiş ise ölüm belgeleri
- Bürgeramt’tan uzatılmış olan bir kayıt sertifikası belgesi
- Evlenme ehliyet belgesi
- Evlenmek için alınan Schengen vizesi
Bu izinler temin edildikten sonra evlenmek isteyen çiftler Danimarka’da bulunan Türk Konsolosluklarında Konsolosluk nikahı ile evlenebilirler.
Danimarka Evlilik Vizesi
Danimarka evlilik vizesi aslında Danimarka aile birleşimi vizesi anlamına gelmektedir. Aile birleşimi vizesi alabilmek için eşlerden birinin Danimarka’da ikamet ediyor olması gerekmektedir. Ayrıca bu vize sadece evli kişiler için değil nişanlı olan ve evlenmek isteyen kişiler için de alınması gereken bir vize türüdür.
- Schengen D tipi uzun süreli vize kategorisine dahil olan aile birleşimi vizesi ile ülke sınırları içerisinde 6- 12 ay ikamet edilebilir. Ancak bu vize için başvuruların açıklanma süreci 3 ila 6 ayı bulabilmektedir. Bu yüzden düğün ya da nikah için gerekli olan hazırlıklar, bu süre hesaba katılarak yapılmalıdır. Aksi takdirde kişiler bu konuda mağdur olabilir ya da çeşitli olumsuzluklar ile karşılaşabilirler.
- Danimarka aile vizesi için başvurular, C tipi Schengen vizesinden farklı olarak Danimarka Konsolosluklarına gerçekleştirilmektedir. C tipi kısa süreli Schegen vizeleri için ise Danimarka vize başvuru merkezlerine müracaat edilmesi gerekmektedir.
Danimarka’da Düğün
Danimarka’ da düğün planı yapmak isteyen kişiler için buna yardımcı olacak pek çok organizasyon şirketi bulunmaktadır. Kişiler evlilik için gerekli olan prosedürleri yerine getirdikten ve gerekli izinleri aldıktan sonra bu ülkede evlenebilir ve düğün hazırlığı yapabilirler.
Danimarka’da evlenmek isteyen Türk çiftin gerekli izinler ile birlikte turist vizesi alması yeterlidir. Bu vize sayesinde ülke sınırları içerisinde yaklaşık 90 gün ikamet edebilirler.
Danimarka’da yapılacak olan düğün için çiftler, Türkiye’de yaşayan akraba- aile ya da arkadaşlarını da davet edebilirler. Bunun için ülkemizden Danimarka’ ya düğün sebebi ile seyahat edecek kişilerin alması gereken vizede istenen belgeler şunlardır:
- Pasaport
- Kimlik fotokopisi
- Biyometrik fotoğraf
- Danimarka vize başvuru formu
- Düğün davetiyesi ya da davet mektubu
- Seyahat sağlık sigortası
- Uçak ve konaklama rezervasyon bilgileri
- Kişilerin gelirleri ve banka hesap dökümleri