Ankara Antlaşması
Ülkemiz 1958 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kurulmasından itibaren 1959 Temmuz ayında üyelik başvurusu yaptı. Avrupa Ekonomik Topluluğu tarafından yapılan değerlendirmede, ortak komisyon kurulması kararı alınarak, 12 Eylül 1963 yılında Ankara Antlaşması imzalandı.
Ankara Antlaşması Nedir?
İngiltere tarafından Türk vatandaşlarına verilen iş kurma vizesi olarak adlandırılan Ankara Antlaşması; Türk vatandaşlarının, serbest meslek vizesi başvurusu yapmalarına, İngiltere’de ticaret yapma ve yaşama hakkına sahip olmalarını sağlar.
Avukatlık, badana boya ustası, reklam, gazetecilik, terzilik, butik çalışanı, web tasarımcısı, halkla ilişkiler, dekorasyon, inşaat işleri, Au Pair, araba tamirciliği, BT uzmanı, ithalat ve ihracat, elektrikçi, temizlikçi, kuaför, grafik tasarımcısı gibi meslekler, anlaşma kapsamında tercih edilen işler arasında bulunur.
Ankara Anlaşması Amacı Nedir?
AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması olarak da adlandırılan Ankara Antlaşması, AET ile Türkiye arasında oluşturulan anlaşmadır. 1 Aralık 1964 tarihinde resmi olarak yürürlüğe giren antlaşma; ticari ve ekonomik ilişkilerin dengeli olarak yürütülmesi ve ilişkilerin sürekli olarak güçlendirilmesi amaçlanarak imzalandı.
Aşamalı gümrük birliği kurmak, 3 aşamadan oluşuyor.
- Hazırlık aşaması
- Gümrük birliği için geçiş aşaması
- Son aşama
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmış olması, Ankara Antlaşması başvurularının bir dönem askıya alınmış olmasına neden olsa da İçişleri Bakanlığı tarafından başvuru dosyaları yeniden incelemeye alındı.
Ankara Anlaşması Şartları Nelerdir?
İngiltere’de iş kurmak ya da kendi işini yapmak isteyen, 18 yaş üstü Türk vatandaşları, iş kurmak ya da kendi işini yapacak sermayeye sahip olmalıdır. ECAA vizesi ile İngiltere’de olan kişilerin iş yeri açma ya da işçi çalıştırma zorunluluğu bulunmuyor.
Daha önceki şartlara göre;
- İngilizce bilmeye gerek bulunmuyordu.
- Sermaye limiti istenmiyordu.
- Mesleki eğitim şartı yoktu.
Başvuru yapan kişilerin; sektöre bağlı şekilde iş yapabilecek donanımının olması ve bunu ispat etmesi yeterliydi. Özel izin istenen Avukatlık ya da doktorluk gibi mesleklerde; bu tür işleri düzenleyen kurumlardan izin alınması gerekiyor.
ECAA vizesiyle İngiltere’de yaşayan kişilerin, kadrolu olarak çalışması yasak olduğundan, bir iş insanı olarak farklı müşterilere iş yapılması gerekiyor. Süresiz oturum izni alanlar ise bu sınırlamalardan etkilenmiyor.
Ankara Antlaşması Başvuru Süreci Nasıl Gerçekleştiriliyor?
Ankara Antlaşması; ülkemiz dışında İngiltere ya da dünyanın herhangi bir yerindeki İngiliz Konsolosluğu’ndan ECAA vizesiyle başvuru yapılıyor. İngiltere vizesi ücretli ve maliyetli olmasının yanında ECAA vizesiyle başvuralar ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Başvurudan olumlu sonuç alanlar; 1 ay içinde İngiltere’ye gelip, 1 yıllık oturum kartlarını alarak, işlerini kurmak zorundalar. 1 yıl boyunca kendi yaşam masraflarını karşılayıp, ayrıca kazanmaya başlayan kişiler, uzatma başvurusu yapacak konuma geliyor.
- Süresiz oturma başvuru süresi 4 yıldan 5 yıla çıkartıldı.
- İngiliz vatandaşlığı başvuru süresi 5 yıldan 6 yıla çıkarıldı.
Aynı zamanda yeni yasayla birlikte bazı maddelerde yasaya eklendi:
- İngilizce yeterlilik sınavına giriş
- 1 yıl içinde 180 günden fazla İngiltere dışında bulunmama şartı
- Sosyal yaşama uyum sağlayıp sağlanmadığına dair vatandaşlık testi
- Süresiz oturma başvurusu yapanlar için kişi başına 2389 Pound ödenmesi şartı getirildi.
İşçi vizesi alırken;
- İngiltere’de aynı iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olmak
- İngiltere’de yasal çalışma hakkıyla, en az 1 yıl çalışmış olmak
- Bağlı olunan işyerinde çalışmaya devam edileceğine dair güvence verilmesi gerekir.
1 yıllık süre içinde kazanılan para için belli bir limit konulmuyor. Kişinin kurduğu iş yanında; konaklamasını, gıda, ulaşım ve diğer masraflarını karşıladığını dair belgelendirme yapması gerekiyor. Bu miktar çocuklu ailelere ve bekarlara göre değişkenlik gösteriyor.
Eş ve Çocuklar da Ankara Antlaşmasına Dahil Edilebiliyor mu?
Ankara Antlaşma vizesi alanlar, eş ve çocuklarına da vize alarak, İngiltere’ye götürebiliyor. Eş ve çocuklara da aynı sürelerde vize veriliyor. Ankara Antlaşması gereğinde; İngiltere’ye yerleşerek iş kurulduktan sonra, eş ve çocuklar için oturma izni başvurusu alınabiliyor.
Oturma izni uzatma başvurularında ise; kurulan işten kazanılan miktarla, ailenin geçinip geçinemediği ön planda tutuluyor. Ankara Antlaşması ile iş kuran kişilerin eşleri için, istediği işte kadrolu çalışma hakkı bulunuyor. Çocuklar da devlet okullarında, ücretsiz olarak eğitim alabiliyor.
Ankara Antlaşması Başvurusu Reddedilirse Ne Olur?
Ankara Antlaşması iş sözleşmelerinin reddedilmesine karşılık, başvuru sahipleri; idari inceleme yapma hakkına sahip olur. Antlaşma kapsamında, serbest meslek sahipleri, yalnızca idari inceleme talebi verebilir. Daha önceden İngiltere Göçmenlik Mahkemesi’ne itiraz etme hakkı bulunuyordu.
Antlaşmaya göre alınabilecek vizeler arasında;
- İngiltere kısa dönem vizesi
- Evlilik yoluyla oturma izni
- Aile birleşimi vizesi
- İngiltere işçi vizesi
- İngiltere oturma izni
- İngiltere çalışma izni
Başvuru yapan kişilerin detaylı iş planlarını oluşturmaları gerekir. Hazırlıklar, sunum, çevireler, rehberlik hizmetleri, saha araştırması gibi işlemlerin yapılmış olması gerekir. Profesyonel şekilde hazırlanmayan başvuru dosyaları reddedilir. İngiltere vizesi detayları için tıklayın.
Ankara Antlaşması ile Hangi Meslekler Yapılabilir?
Marangoz, tesisatçı, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, inşaatçılık, IT uzmanı, web tasarımcılığı, özel ders öğretmenliği gibi daha birçok meslek yapılabilir.
Ankara Anlaşması Ne Zaman Bitiyor 2020?
Ankara Antlaşması 1 Ocak 2021’de son bulacaktır.
Ankara Antlaşması Ne Zaman Bitecek?
Ankara Antlaşması 1 Ocak 2021 tarihinde son bulmuştur.