Almanya Oturum Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Almanya’da çalışma isteyen Türk vatandaşların ülkeye giriş yapabilmeleri, çalışma hakkını elde edebilmeleri için bazı şartlara sahip olmaları gerekmektedir. Almanya çalışma izni başvurularının ve çalışma vizesi almanın ilk aşaması olarak Konsolosluk/Büyükelçiliğe bazı evrakların ibrazının yapılması gerekmektedir.
- Alman vatandaşlığınızın olmaması durumunda veya AB üyesi ülkelerin herhangi birisinden vatandaşlığınızın olmadığı hallerde üçüncü ülke vatandaşı olarak değerlendirileceğiniz bu aşamada bazı imkanlarınızın mevcut olması gerekecektir.
- Örneğin Almanya’da faaliyetlerini sürdüren bir firmanın iş teklifinin tarafınıza ulaşmasına dikkat edilmektedir. Ayrıca kendi imkanlarınız çerçevesinde yine Almanya’da bulunan bir firma ile anlaşarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
- Almanya’da üniversite bitirerek mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 18 ay içerisinde, uygun pozisyonda iş bulmaları durumunda Almanya çalışma izni ile ikamet hakkı tanınmaktadır. Kendi imkanıyla iş bulacak olan kişilerin sahip olması gereken şartlara uygunluğunun belgelerle ispatı istenecektir.
- Buna göre sizler de üniversiteyi bitirdikten sonra Türkiye’ye geri dönüş yapmış olsanız dahi, 180 günlük süreyi kapsayacak şekilde çalışma izni alabilirsiniz. Bu vizeyle Almanya’da bulunduğunuz süreler içerisinde kriterlerine uygun olduğunuz bir işi bulursanız, geçiminizi sağlayacağınızı ispat etmeniz halinde oturum izni için Yabancılar Şubesine başvurabilirsiniz.
- Bilişim Teknolojileri ile Mühendislik alanlarından mezun olan kişilerin Almanya’da çalışma izni ve oturum hakkını elde etmeleri için dil sertifikasının olmasına bakılmaksızın işlemleri gerçekleştirilecektir. Ancak bu şartları taşımayan kişilerin istenen seviyelerde ve bitirilmesi gereken kurslar neticesinde dil yeterliliğine sahip olduklarını ispat etmeleri zorunludur.
- ANABIN resmi sitesi üzerinden Türkiye’den almış olduğunu diplomanın denkliğini sorgulayabilirsiniz. Elde edeceğiniz sonuçlara dair çıktıyı alarak başvuru belgelerinizin arasında bulundurmanız gerekecektir.
Eğitimini yurt dışında bir ülkede tamamlayan kişilerde İse;
Çalışmak istediğiniz işin Alman Çalışma Ajansı tarafından paylaşılan beyaz listede yer alması gerekmektedir. Ayrıca çalışacağınız işle ilgili ilanların yine aynı ajansın ilanları arasında yer almasına dikkat edilmektedir. Denklik belgelerinin alınması ile birlikte Alman çalışma vizesi başvurularınızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Almanya Çalışma İzni Vizesi Evrakları Nelerdir?
90 günü aşacak olan seyahatleriniz için Almanya’ya gidebilmenizi sağlayan uzun süreli D tipi ulusal vize başvurularınızı gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Çalışma amacıyla gideceğinizde Vize ofisi merkezlerimiz iş bulmanızda etkili bir çalışma içerisinde bulunamayacaktır. Ancak kendi imkanlarınız dahilinde bulacağınız işlerin ardından vize başvurularınızı gerçekleştirmeniz durumunda gerekli tüm desteği sağlayabileceğiz. Buna göre sizlerle Almanya Çalışma İzni evrak listesini güncel bir şekilde paylaşmaya özen gösteriyoruz
- Pasaport:
Elinizde mevcut bir pasaportunuz varsa ve bununla başvuru yapmak istiyorsanız, seyahat bitiminiz itibariyle 1 yıl daha geçerliliğini korumasına önem verilecektir. Böyle bir pasaportunuzun olmaması halinde ise Emniyet Müdürlüklerine başvuru yapmanızı sağlayan internet üzerindeki adreslerden girişimlerde bulunabilirsiniz.
- Başvuru Formu:
Sitelerimiz aracılığıyla ulaşabileceğiniz Almanya Çalışma izni başvuru formu ile ilgili eksiksiz ve hatasız bildirimleri yapmalısınız. Sizden istenecek olan bilgileri hatasız bir şekilde giriş yapmaya özen göstermelisiniz.
- Biyometrik Fotoğraf:
2 adet biyometrik özelliklerde ve 6 aydan eski olmayan fotoğraflarınızın dosyanızda bulunması gerekmektedir. Fotoğraf çekimi esnasında yüzünüzün kapanmasına neden olacak hiçbir aksesuarı kullanmamanızı öneriyoruz.
- Kimlik Fotokopisi:
Kimliğinizin ön ve arka yüzünün belirgin bir şekilde görüntülendiği fotokopileri eklemeniz gerekecektir.
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği:
Eskiden yapılmış olan evlilikleri içeren, dünyaya gelen çocuklarınızla ilgili kimlik bilgilerinin yer aldığı, boşanmaları içeren, anne-baba bilgilerine yer verilmiş ve vatandaşlık bilgilerinin mevcut olduğu evrakı ibraz etmeniz gerekmektedir.
- İkamet Belgesi:
Başvuru sahibi tarafından muhtarlıktan alınacak olan ikamet belgesinin başvuru formu doldurulurken ve başvuru esnasında bulunması gerekecektir.
- Seyahat Sağlık Sigortası:
En az 3 aylık süreçte geçerliliğini sürdürecek olan sağlık sigortasının elde edilmesi gerekecektir. Vize Ofisi adreslerimizle iletişime geçmeniz halinde sizlere bu konuda tüm detayları aktarabileceğiz.
- Almanya İş Teklifi Bilgileri:
Son olarak Almanya’da bulunan iş yerinin adresi, görevinize ve çalışma biçiminize dair bilgilerin yer aldığı iş teklifinin sunulması gerekmektedir.
Almanya İşçi Olarak Çalışmak İsteyenler
Almanya’da Türk vatandaşlarının çalışma haklarına dair yeni boyutların kazandırılması amacıyla bazı projelerin hayata geçirildiğini görebilirsiniz.
Yeni uygulamaların gündeme gelmesiyle birlikte eskiden Almanya’da veya AB ülkelerinde çalışmış olan kişilerin, yeniden mesleklerine dönmelerine olanak sağlanmaktadır. Tıpkı 1970’li yıllarda olduğu gibi Almanya’da Türk işçilerin yeniden alınmasına yönelik kapsamlı hizmetlere yer verilmektedir.
- Almanya’nın güneybatısında bulunan Baden-Wuerttemberg eyaletiyle sınırlandırılmış bu projenin 30 Eylül 2019 tarihinde sonuçlandığını söyleyebiliriz.
- Pilot bölge olarak seçilen bu eyalette Türk vatandaşlarının çalışabilmesi için Almanca dil yeterliliğine sahip olduklarını ispat etmeleri yeterli bir koşul olmaktadır. Buna göre mezun olunan bölümlerden alınan diplomalarda veya meslek içi eğitim kurslarında, istenen yeterliliğe ulaştığını belgelerle ispat eden kişilerin uygun pozisyonlarda işlere yerleştirilmesine imkan tanınmaktadır.
- Geçmişe bakıldığında AB ülkesi vatandaşı olan kişilerin dışında, üçüncü ülke vatandaşlarının Almanya’ya göç etmelerinde ve çalışma haklarını elde etmelerinde iki imkanları bulunmaktaydı. Bunlardan birincisinde Beyaz listede yer alan bir meslek dalında çalışma zorunluluğuna dikkat çekilmekteydi.
- İkincisinde ise Almanya’nın kabul ettiği bir Yüksek Lisans derecesini tamamlamış olan kişilerin alabileceği Mavi Kart sahibi olmaları gerekmekteydi.
- Şimdilerse ise bu imkanlara ek olarak bir seçenek daha ortaya çıkmıştır. Buna göre Puan Tabanlı Model Projesi kapsamında bireylerin formasyonlar çerçevesinde uygun olduğu işlerde çalışmasına olanak verilmektedir. Böylelikle yabancı uyruğa sahip olan Kalifiye İşçi kategorisinde yer alabilecek kişilere bir fırsat daha doğmuştur.
- Yeni bir proje olmasından ötürü, yalnızca pilot bölgeyle sınırlı olmak üzere yıllık bin kişilik bir kontenjana yer verilen yabancı uyrukların çalışması hususunda değerlendirilebilecek olan alanlardan birisidir. Mesleki eğitim alarak Almanya’da çalışan kişilerin mesleklerini icra etmelerinin dışında farklılıkları da içermektedir.
- Mevcut seçenekleri incelediğinizde, üniversite mezuniyetinizin ardından, diplomanızın Almanya’da denkliğini gösterir belgeleri elde etmenizin ardından Mavi Kart başvuru yaparak ve almaya hak kazanarak çeşitli işlerde değerlendirilebilmekteydiniz.
- Ayrıca bu kişilerin eş ve çocuklarını ülkeye getirme hakları da bulunmaktaydı. Mavi Kart alarak Almanca dil yeterliliğinizin bulunduğunu ispat etmeden çalışma hakkını elde etmiş sayılmaktaydınız. Bunlara alternatif olarak, meslek diplomanızın elde edilmesinin ardından Beyaz Liste’de yer verilen meslek dallarıyla uyuşması halinde iş başvurularında bulunmanıza olanak verilmektedir.
- Vize Ofisi olarak Almanya’ya işçi olarak nasıl gidebileceğinizin yanıtını vermekteyiz. Eğer geçmişte Almanya’da çalışmışsanız, yeniden geri dönüş yaparak mesleğini devam ettirebileceğinizin altını çizmekteyiz.
- Buna göre başvurularınızı gerçekleştirirken doldurmanız gereken Almanya vize evrakları hakkında sizlere gerekli detayları sunuyoruz. Almanya’da bulunan iş ortaklarımızla hareket ederek, sizler için en uygun şartları sağlamaya devam ediyoruz. Sizler de başvuru yapacağınız kurumlarla ilgili bilgileri elde etmenin yollarını bu sayede keşfedebilirsiniz.
Almanya’da İşçi Açığı Olan Meslek Dalları
Birbirinden farklı meslek dalları arasında Boyacılık, Mutfak şefliği, Alçı ustalığı, şoförlük, duvar işçiliği, marangozluk gibi çalışabileceğiniz alanlardaki açıklıkları keşfedebilirsiniz. Tüm iş dallarının kendi içerisinde aradığı birtakım kriterler, şartlar ve evraklar olabilmektedir. Bu hususların değerlendirilmesinde Vize Ofisi merkezlerimizle iletişime geçebilirsiniz.
- Mesleki Eğitiminizi tamamlamış olmanız halinde,
- Tamamladığınız Mesleği Eğitimin Tanınması Aşamasında,
- Kısmi olarak tanınmasında,
Puan Bazlı Değerlendirmelerin yapılması neticesinde, Almanya’da çalışabileceğiniz alanlara dair ön koşullara uygunluğunuzun tespit edilmesiyle birlikte başvurularınızın kabul edileceğini görebilirsiniz.
- Ülkenin çalışma şartlarına dair bazı detayları iyi bir şekilde bilmeli ve eğitiminize, dil yeterliliğinize dair sertifikaları almanız gerekmektedir.
- Eğitimini tamamladığınız işlerin Almanya’da yer alıp almadığına dair araştırmaları yapmanız gerekecektir.
- Baden-Württemberg bölgesinde sizin için uygun bir işin bulunup bulunmadığına dair araştırmaları ve incelemeleri Vize Ofisi tarafından yapmaktayız. Dil yeterliliğinizin ve diğer şartlarınızın uygun olup olmadığının incelemesini gerçekleştirdikten sonra Almanya’da işçi olup olmayacağınıza dair sonuçları sizlerle paylaşmaktayız. Almanya vizesi için tıklayın.
Almanya Üniversite Eğitimi Hakkında Bilgi
Bazı ülke vatandaşlarından herhangi bir şart istemeksizin, bazılarından ise belirli koşulları tamamlamış olmaları halinde Almanya Üniversite eğitimi almalarına hak tanıyan bazı prosedürler bulunmaktadır.
- Buna göre çeşitli nitelikli meslek gruplarında yabancıların yetiştirilmesi ve yeni iş sahalarında değerlendirilmesi amacıyla Almanya tarafından belirlenen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının öğrenci statüsünde Almanya Üniversitelerinden eğitim alabilmek amacıyla hangi koşulları tamamlamaları gerektiğine dair Vize Ofisi olarak tüm bilgileri aktarmaya devam ediyoruz.
- Bilhassa sanayi alanında olmak üzere, diğer tüm alanlarda da ileri seviyelerde eğitim imkanlarını tanıyan ülkelerden birisi olarak Almanya karşımıza çıkmaktadır. Özellikle eğitim süreçlerinin de Almanya’da tamamlanması halinde, daha ileriki süreçlerde pek çok avantajı yaşayacak olan bireylerin, farklı ülkelerde iş arayışlarında da daima bir adım önde olabileceğini belirtmekteyiz.
- Günümüzde 17 ülkede resmi dil olarak konuşulan Almanca dilini, yabancı dilleriniz arasına ekleyebilme fırsatını elde etmek için Almanya’da geçireceğiniz vakitler sizler için yeterli olacaktır.
- Global pazarlarda önemli bir yere sahip olan Almanya’ya yapılan yatırımların büyük bir payı bulunmaktadır. İş sahalarının giderek artmasıyla birlikte Almanya’ya olan ilginin de çoğaldığını söylemek mümkündür.
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Almanya sınırları içerisinde kalabilmeleri için amaçlarından birisi üniversite okumak ise bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunlardan birincisinde ÖSYM’nin düzenlediği sınavlara katılarak başarı elde etmiş olmanız gerekecektir.
- Girdiğiniz sınav sonuçlarına göre Türkiye’de açıktan ve uzaktan olmamak şartıyla, 4 yıllık örgün bir eğitimi kazanmanız gerekmektedir.
- Bu programa yerleşebileceğinizi belgeleyen evraklarınızla yapacağınız başvurular neticesinde, kazandığınız statüyle denk olabilecek bir programa Almanya üniversitelerinde yerleşme hakkını elde edebilirsiniz. Almanya sınırları içerisinde üniversite eğitimini alabilmek için, Türkiye’de kazandığınız bölüme denk olacak bir tercihi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
- Bu şartları sağlamanızın ardından, Almanya’da eğitim veren kurumlara başvuru yaparak kabulünüzün gerçekleşmesini beklemelisiniz. Bu sonuçları elde etmenizin ardından 1 yılı aşmamak şartıyla vize başvurularınızı yapmalı ve ülkeye giriş sağlamalısınız.
- Almanya Üniversitelerinde eğitim görmeniz için uygun görüleceğiniz programların ana dilinin İngilizce olması halinde, bu dili bildiğinize dair sertifikaları ibraz etmeniz gerekmektedir.
- Almanya’da üniversiteye kabul edildiğinize dair yazıyı sunarak yapacağınız başvurular neticesinde eğitiminizin başlaması halinde Türkiye’de aldığınız derslerden muaf sayılabileceksiniz.
Almanya’da Üniversite Eğitimi Almak İçin Başvuru Evrakları
- Ortaöğretim diplomanız ve gördüğünüz derslerin not dökümleri ile birlikte ÖSYM Yerleştirme belgenizi eklemeniz ve motivasyon yazısı almanız gerekecektir. 2 ay öncesinden başlayarak Vize Ofisi merkezlerimizle yapacağınız görüşmeler neticesinde Almanya Uzun süreli D vize başvuru randevularını oluşturabilirsiniz.
- Başvuru formu, pasaport, biyometrik fotoğraf, motivasyon yazısı ve özgeçmişinize dair belgelerin dosyanızda ekli olması gerekmektedir.
- Daha önce üniversiteye denk bir eğitim almamışsanız, son mezun olduğunuz lise seviyesinde eğitimlerinizin diploma, not dökümü ve üniversite sınav belgelerini sunmanız gerekecektir. Ancak daha önce bir üniversitede eğitim görmüşseniz;
Güncel Öğrenci Belgesi ve notlar
- Lise not dökümleri
- İş tecrübeleri
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Kabul belgesi gibi tamamlamanız gereken evraklar bulunmaktadır.
- Nüfus bilgilerine dair istenen detaylarda ailenizle, vatandaşlık bilgilerinizle ve yerleşim şartlarınızla ilgili kısımları eksiksiz doldurmalısınız.
Başvuru sahibi olarak seyahat sağlık sigortanızın yapıldığına dair poliçenin sunulması gerekmektedir.
- Öğrenim göreceğiniz süreler boyunca masraflarınızı karşılayacak olan 1. dereceden yakınlık bağı bulunan kişilerin sponsorluklarına dair belgeler ve geçmiş 3 ayı kapsayacak şekilde maaş bordrosu dökümlerinin evraklar arasında bulunmasına önem verilmektedir. Bu kişilerin belirli miktarlarda paraları Almanya hesaplarına yatırmaları gerekmektedir.
- Almanya’da Üniversite eğitimi almak istediğinizde şartlarınızın uygun olup olmadığının değerlendirmesini yapacak olan Vize Ofisi ekiplerimizden gerekli tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Almanya Yatırımcı Vizesi
Almanya Oturum hakkını elde edebileceğiniz yollardan birisi olan yatırımcı vizesi hakkında detayları alabilmek için Vize Ofisi merkezlerimizle iletişime geçmenizi tavsiye ediyoruz.
- Yatırımcı vizesinin hangi şartlarda alındığını, neler kazandırdığınız ve oturum iznini nasıl getireceğini merak ediyorsanız, tüm bu soruların yanıtlarını profesyonel vize uzmanlarımız sayesinde alabilirsiniz.
- Böylelikle AB ve Türkiye Cumhuriyeti arasında 1963 senesinde imzalanan Ankara Antlaşması neticesinde, Türk vatandaşlarının bu haklardan faydalanmasına olanak verilmiştir. Almanya Yatırımcı vizesini ve ardından oturum iznini alabilmelerini sağlayan başvuru şartlarının öğrenilmesinde ekiplerimizin katkısını görebileceksiniz.
- AB’nin ön planda olan üyeleri arasında Almanya’yı görebilirsiniz. Ekonomisinin ve iş alanlarının her geçen gün artmasıyla, yapılan yatırımların da çoğaldığını gözlemlemek mümkündür. Böylelikle yabancı yatırımcıların dikkatini çeken bir merkez haline gelmektedir.
- Yatırımlarını Almanya’ya yaparak, global pazarlarda daha hızlı bir şekilde ilerleme kaydetmek isteyen kişilerin sahip olması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Vize Ofisi yetkililerimiz sayesinde Almanya’da kurmak istediğiniz şirketle ve alacağınız oturum izni ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.
- Bu şartları yerine getirmeniz halinde kavuşacağını pek çok avantaj bulunacaktır. Tüm Avrupa’da vize şartı bulunmaksızın, serbest bir şekilde dolaşabilmenizin mümkün olacağını göreceksiniz. Üstelik Almanya’da ticari faaliyetleri gerçekleştirmenizin neticesinde ve iş girişimlerinizin başarıyla sonuçlanması halinde faydalanabileceğiniz tüm haklardan, aile bireylerinizin de yararlanacağının altını çizmekteyiz.
- Buna göre sizler de hangi evraklarla yatırımcı vizesine yönelik başvuruları gerçekleştireceğinizin yanıtını almak için hemen bizleri arayabilirsiniz. Mail adreslerinize gönderilecek olan e-postalarda güncel evrak listesini ve detaylarını görebileceksiniz.
- Bu sayede başvurularınızı gerçekleştireceğiniz en erken tarihler için randevu alımları gibi şartlarda da bizlerden faydalanabileceksiniz. Konsolosluk/Büyükelçilik tarafından doğrudan değerlendirmeye tabi tutulacak olan uzun süreli vize başvurularınız arasında yer alacak Yatırımcı vizesi için hangi belgelerin dosyanızda yer alması gerektiğini açıklıyoruz.
Almanya Yatırımcı Vizesi İçin Hangi Evrakları Hazırlamalıyım?
2 tane başvuru formunun eksiksiz ve tam olacak şekilde hazırlanması gerekmektedir. 90 günün üzerinde seyahatlerinizde ihtiyacınız olan ve Almanca dilinde hazırlamanız gereken evraklardır. İkinci başvuru formunda ise İkamet Yasası’nın 54. maddesi gereği ek belge hazırlamanız gerekmektedir.
- Ayrıca pasaportunuzun geçerlilik sürelerinin devam etmesine ve güncel olmasına özen gösterilmelidir.
- 2 tane fotoğrafın başvuru dosyanızda güncel bir şekilde yer almasına önem vermelisiniz.
- Mesleki bilgilerinizin ve eğitimlerini aldığınız alanların sertifikaları, diplomaları ile özgeçmiş yazısı mutlaka bulunmalıdır.
- Güncel iş sözleşmesi belgelerinin evraklarınıza ilave edilmesi gerekmektedir.
- Daha önce çalıştığınız yerlerden alacağınız referans belgelerinin ve yeterlilik belgelerine dair tüm evrakların hazır olması istenmektedir.
- Ayrıca kişilerin firmaların kurulmuş olması durumunda hazırlamaları gereken belgelerin mevcut olduğunu belirtebiliriz.
- İş planında yer almayan mali plan, sermaye ihtiyacına ve sermayeyi gösterir belgelere dair evraklar ile en az 1 yıllık masraflarını karşılayacağına dair durum gösterir belgesinin olması gerekmektedir.
- Başvurularınızda bulunduğunuz tarih itibariyle belgelerde değişiklik olabileceğinden, güncel olan evrak listelerine, güvenebileceğiniz bir adresten ulaşmanız gerekmektedir. Vize Ofisi sizlere bu konuda desteklerini sonuna kadar sunmaktadır.
- Başvuru sahibinin yaşının 45’ten fazla olması durumunda bazı ek belgelere gereksinim duyulmaktadır.
Almanya Yatırımcı Vizesi ve Oturum İzni Almak
Almanya’nın ticari şartlarına uygun olacak şekilde, iş yapabileceğiniz gerçek değerleri taşıyan bir şirketi kurmanız gerekmektedir. Bu sayede hem kendinizi, hem de ailenizi geçindireceğinize dair ikna edici belgeleri sunmanız istenmektedir.
Her türlü maliyetin karşılanacağına dair teminatların sunulması ve mesleki yeterliliğinizin bulunması halinde Almanya yatırımcı vizesi almanızın önünde herhangi bir engel bulunmayacaktır. Ekonomik ihtiyaçlarınızın karşılanması hususunda, istenen kapasitede olduğunuzu ispat etmeniz halinde Almanya yatırımcı vizesi ile oturum izni almanızın önünde hiçbir engel bulunmayacaktır.
Almanya Vatandaşlığa Geçiş
Almanya’da çeşitli sebeplerden yerleşen yabancı uyruklu kişilerin vatandaşlık alma şartlarına uyup uymadığının değerlendirilmesi yapıldıktan sonra karar verilmektedir.
- Ülkeye hangi amaçlarla giriş yaptığınıza göre değişen Almanya Vatandaşlığa geçiş şartları ile ilgili tüm bilgileri elde edebilmek için Vize Ofisi adreslerimizle iletişime geçebilirsiniz. Bu hakkı elde edebilmek için şartlarınızın uygun olup olmadığına dair yanıtları almanıza olanak verilecektir.
Almanya’da Doğanlar Vatandaşlık Hakkını Kazanır Mı?
Almanya’da doğan çocukların, Alman vatandaşı olmaları için pek çok yönden gerekli incelemelerin yapılması gerekmektedir. Bu aşamada öncelikle Almanya’da yaşamasa dahi, anne veya babadan birisinin Alman vatandaşı olup olmadığına bakılacaktır. Eğer ebeveynlerden birisi Alman vatandaşı ise bu durumda doğan çocukta Alman vatandaşı olacaktır.
- Anne ve babanın ikisinin de Alman vatandaşı olmamasına rağmen, çocuğun Almanya’da doğmuş olması, Alman vatandaşlığını yine kazanmasını sağlayacaktır.
- Almanya’dan alınan doğum belgesinin bulunması halinde, çocuğun Alman vatandaşı olması sağlanmaktadır. Diğer bir prosedür ise anne veya babadan birisinin en az 8 yıllık süreçte Almanya’da yaşıyor olmasına dikkat edilmektedir. Böylece doğan çocuğun kaydının ve kimliğinin çıkarılması adına Belediye ile görüşmeleri yeterli olacaktır.
Çift Vatandaşlık Halinde Ne Yapmalıyım?
- Almanya’da doğmanız sebebiyle Alman vatandaşlığını kazanmış olmanız halinde, çifte vatandaşlığınız söz konusu ise 23 yaşını doldurduğunuz tarih itibariyle birisini seçmeniz gerekecektir. Ancak Alman vatandaşı olmayı seçmeniz halinde, bunu bildirmeniz yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda bazı prosedürlere uygun olmanız gerekecektir.
- Alman vatandaşlığını seçtiğinize dair başvuruları gerçekleştirmediğiniz durumlarda bu hakkınızı kaybedeceksiniz.
- Alman vatandaşlığını seçtiğinizi bildirmenizle birlikte, diğer ülke vatandaşlığından çıktığınıza dair belgeleri de ibraz etmeniz gerekmektedir. Aksi halde Alman vatandaşlığını kazanmanız mümkün olmayacaktır.
- Almanya’nın 16 yaşınızı doldurduğunuz tarih itibariyle vatandaşlık seçimini yapmak için 23 yaşınıza kadar vaktiniz olacaktır.
- Ancak her iki ülkede birden vatandaşlık hakkınızın devam etmesini gerektirecek bir sebebinizin olması halinde 21 yaşına kadar bunu belgelemeniz durumunda incelemeler gerçekleştirilecektir. Yetkili kurumlar bu durumun kabul edilebilir olup olmadığına dair geri dönüş sağlayacaklardır.
Yabancılar Yasasına Göre Nasıl Alman Vatandaşı Olunur?
2000 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Yabancılar Yasası’na göre 16 yaşını doldurduğunuz tarih itibariyle, ailenizden birisi Alman vatandaşı olmasa dahi, bazı şartları taşımanız halinde vatandaşlık şartlarını elde edebilirsiniz.
- 8 yıllık süreçte kesintisiz bir şekilde Almanya’da yaşamış olmanız,
- Süreli veya süresiz oturum izniniz varken vatandaşlık başvurusu yapmanız,
- B1 seviyesinde dil yeterliliğine sahip olduğunuzu ispat etmeniz,
- Ülkenin yaşam koşullarına ve tanıdığı haklara dair bilginizin olması,
- Sicilinizin temiz olması
- Geçiminizi sağlayacak bir gelirinizin olması,
- Almanya Anayasası’na bağlı olduğunuza ve aykırı davranmayacağınıza dair belgenin imzalanması,
- l Sınır dışı edilmenizi gerektirecek bir davranışınızın olmaması,
- l AB ülkeleri dışında bir vatandaşlığa sahip olunması halinde, vatandaşlık başvuru yapılmadan bu ülkenin vatandaşlığından çıkılması ve bunun belgelendirilmesi gerekmektedir.
Tüm bu şartların yerine getirilmesi halinde Alman vatandaşı olan kişinin aile ve çocuklarının da vatandaşlık hakkını, oturma süresine dikkat etmeksizin elde etmesine olanak verilmektedir.
Bunun dışında Takdir yoluyla Alman vatandaşlığına geçiş ve vatandaşlığın ardından eş ve çocukların durumu ile ilgili tüm bilgileri almak istediğinizde Vize Ofisi adreslerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Alman Vatandaşlığına geçebilmek İçin:
- 16 yaşından itibaren dilekçelerinizi şahsi olarak verebilirsiniz.
- Vatandaşlık Dairesinden gerekli formların doldurulması gerekmektedir.
- Türk Vatandaşlığından çıkış belgesini ve Alman vatandaşlığına alınma belgelerini ibraz etmeniz gerekmektedir.
Bunlar dışında ek belgelerin sunulmasında hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini Vize Ofisi danışmanlarımız sayesinde öğrenebileceğinizin altını çizmekteyiz.
Almanya Aile Birleşimi ve Vatandaşlık
Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşamakta olan eşlerin, Almanya Aile Birleşimi ile Almanya’da yaşayan eşlerinin ya da reşit olmayan çocuklarının yanına yerleşebilmelerini sağlamaktadır.
Buna göre başvurularınızı hatasız ve kusursuz bir şekilde başvurmanız, sizlere bu hakkı kazandıracaktır. Almanya Aile Birleşimi başvurularınızı Vize Ofisi merkezlerimiz sayesinde sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
- Tertipli bir şekilde evrakların hazırlanması, tüm eksiklerin ve hataların giderilmesi hususlarında profesyonellikle davranmaktayız. Tek başınıza hareket etmeniz halinde, daha önce böyle bir deneyiminiz yoksa büyük sorunları yaşayabilir, konsolosluk görevlilerinin aklında soru işaretlerine neden olabilirsiniz.
- Almanya Aile Birleşimi başvurularınızın olumlu sonuçlanması neticesinde Alman Vatandaşlığına geçip geçemeyeceğinizin yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Sizlere tüm bu soruların yanıtlarını detaylı bir şekilde aktarmakta olan vize uzmanlarımızla görüşerek başvurularınızı itinalı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
- Bu işlemlere başlayabilmek için öncelikle a1 düzeyinde dil bilmeniz gerekecektir. Bu sertifikayı almak için konsolosluğun kabul edeceği kurslara ve sınavlara girmeniz gerekmektedir. Goethe-Institut ve ÖSD isimli bu kurumların dışında alınan belgelerin geçerli olmayacağını belirtmekteyiz.
- Buna göre Sizler de Alman Konsolosluğunun ve Yabancılar biriminin ilgileneceği kurs sonuçları ve sertifikalar hakkında tüm öğrenmek istediklerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.
- Eşinizin yanına gidebilmeniz için bu sertifikaya ihtiyacınız olurken, reşit olmayan çocuğunuzun yanına gitmek istediğinizde ise bu belgeden muaf olacağınızın altını çizmekteyiz. Bu da bize Almanya’nın çocuklar üzerinden gerçekleştirilecek Aile Birleşimi başvurularında ne kadar hassas davrandığını göstermektedir.
- Bu davranışın temelinde, çocukların ebeveynleri ile birlikte yaşamaları gerektiği düşüncesi yer almaktadır. Bu nedenle yalnızca dil sertifikasında değil, diğer pek çok evrakta da esnek davrandığını söyleyebiliriz.
- Ancak eşler üzerinden yapılacak olan başvurularda dil sertifikası, yaşanacak alanın yeterli olduğuna dair belgeler, gelir beyanı ve eşin yeterli miktarda maaş aldığına dair bazı evrakların sunulması gerekmektedir.
- Eşle birlikte yaşayacağınız evin büyüklüğünün dikkate alınacağını göz ardı etmemeli ve hayatınızı idame ettirecek gelirleri mutlaka kazanıyor olmasına da özen göstermelisiniz.
- Bu evraklarda herhangi bir eksikliğin olması durumunda yetkili kurumlar belgelerinizi işleme almayacaktır. Randevularınızın reddedilmesinden, vize reddine kadar pek çok olumsuz yanıtı almanıza neden olacak adımları atabilirsiniz. Ancak böyle bir riskten uzak durmak için Vize Ofisi adreslerimizle iletişime geçebilirsiniz.
Evlenme İle Alman Vatandaşı Olunur Mu?
Oturum vizeleri arasında yer alan Aile Birleşim vizesini aldıktan sonra Almanya’ya giderek, sürenizin bitmesini beklemeden yetkili kurumlara müracaatları gerçekleştirmelisiniz. Böylece sizlere oturum kartı adı verilen ve ilk aşamada süreli olarak çıkarılan belgeleri almanız için yönlendirmeler yapılacaktır.
- 2 seneden başlayan bu sürelerde oturum iznini alabilmek için tüm şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Ardından 2 sene daha uzatma hakkını elde edebilir ve toplamda 5 yılı bulduğunuzda süresiz oturum izni için başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
- Oturum kartını elde etmenizin ardından tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmak üzere 90 güne kadar konaklama hakkını elde edebilirsiniz. Bu sürede Almanya’nın yabancılara tanıdıkları bazı haklardan faydalanmanız mümkün olacaktır.
- Seçme-seçilme hakkı ile kamuda çalışma dışında herhangi bir iş kurma veya sigortalı olma haklarından faydalanabileceğinizi de unutmamalısınız. Çalışma izni alan kişilerde 3 yıllık olan oturum izinlerinin 5. yılından itibaren süresiz olarak almak için başvurabilirsiniz
Süresiz Oturum İznini alabilmek İçin;
masraflarınızı karşılayacak gelirlerinizin olması,
- 5 yıllık süreçte sigortalı çalışmak,
- 2 senelik evliliğinizin bulunması,
- sicilinizin temiz olması,
- a1 dil yeterliliğinizin bulunması,
yeterli büyüklükte bir evde yaşamak gerekmektedir.
Bu şartlara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız Vize Ofisi merkezlerimizi arayarak süreli veya süresiz oturum izinlerini alabilmenize dair tüm soruları yöneltebilirsiniz.
Almanya Yatırımcı Vizesi nedir?
Oturum izni almak isteyenlere Ankara Antlaşması gereğince belli başlı kriterler sıralanır ve bunun üzerine yatırımlara geçmeleri esas alınır. Şöyle ki Almanya yatırımcı vizesi sahibi olmak isteyenlere 1963 yılında imzalanan anlaşmaya göre kriterler belirtilir ve uygun olanların müracaatı kabul edilir.
- Almanya’da iş kurmak 2020 yılında da sık sık ele alınmış ve halen aynı prosedürler üzerine vize işlemlerine geçilmesi istenmiştir. T.C. vatandaşlarının iş kurmaya yönelik belirli bir finansal güce sahip olmaları istenir. Hatta vatandaşlık hakkına dair bu sınır 250 bin Euro olacak şekilde ele alınır.
- Yatırımları ile Almanya’da iş kurmak ve yerleşmek isteyenlere danışmanlıklar eşlik eder. İsteyenler Almanya yatırımcı vizesi danışmanlık hizmetleri dahilinde başvurularını iletebilir. Bu anlamda toplanması gereken belgelerden yatırımlara kadar tüm hususların üzerinde durulur.
- Almanya’da işyeri açma ve oturum almak için 90 günü aşan vize prosedürlerine yer verilir. D tipi olarak belirlenen bu vize türüne dair Almanya Konsolosluğu randevuları kabul eder. Vatandaşların işyerleri, yatırımları ve özlük belgeleri dahilinde incelenmesi esas alınır.
- T.C. vatandaşları iş kurmaktan ziyade gayrimenkul yatırımlarının da üzerinde duruyor. Almanya’da ev alarak oturum almak adına birtakım şartlara uyulması ve başvuruya geçilmesi gerekir. Şöyle ki sadece konut satın almak değil öncesinde dil yeterliliğine sahip olmakta değerlendirmeye alınır.
- Almanya’da nasıl yatırım yapılır sorgulayanlara Alman borsaları da belirtilir ve bunun üzerine firmaları değerlendirerek işlemlere geçilebilir. Alman hisse senetlerinden ziyade işyeri kurmak ya da istihdam sağlamak üzere yatırımlara başvurulabilir. Tüm bu adımlar üzerine süreli ya da süresiz oturum hakkını ele alabilirsiniz.
Almanya’da Süresiz Oturum Almak İçin Neler Gerekli?
Almanya’da süresiz oturum almak için göç idaresine başvuru yapılması gerekir.
Almanya Oturum Kartı Nasıl Alınır?
Almanya oturum kartı, göç idaresine yapılan başvuru ile birlikte alınabilir.
Almanya Oturum Kartı Kaç Günde Gelir?
Oturum kartı süreç olarak değişir. Almanya oturum kartı, Almanya’da bulunma amacına göre farklılık sağlar. Genel anlamda 2 hafta içerisinde elinize ulaşır.