Almanya Fuar Vizesi Nedir, Başvurusu Nasıl Yapılır?
Almanya’ya her yıl birçok nedenden ötürü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından ziyaret edilir. Gidiş nedenlerinden biri de ticari fuarlara katılmak ve bu fuarlarda stand açmaktır. Almanya fuar vizesi için seyahat edilecek ise vize başvurusunun yapılması ve onaylanması ile gidilebilir. Almanya fuar vizesi başvurusu yapılmadan ne yazık ki ülkeye giriş yapmak ve istenilen fuarda stand açmak mümkün değildir.
Fuar ziyareti için ülkeye giriş yapmak isteyen kişiler için C tipi vize türü alınır. Bu fuar vizesi 180 günden oluşan periyot halinde 90 gün boyunca ülkede bulunma hakkı vererek sadece fuar için değil turistik gezilere katılma, kısa süreli eğitimlere katılma, fuarlara katılma kattı ve kültüler etkinliklere katılma hakkını da verir.
Almanya Kongre ve Fuar Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Almanya kongre ve fuar vizesi başvurusu için öncelikle ticari vize koşullarının yerine getirilmesi gerekir. Fuar vizesine başvurmanın ilk koşulu kişinin mesleği ile ilgili fuara katılacağını belgeler ile beyan etmesi gerekir. Gerekli olan evraklarında dosyaya eklenerek başvuru merkezleri aracılığı ile sunulur. Başvuru esnasında evrakların eksiksiz ve doğru olarak dosyada yer alması vizenin verilme sürecini olumlu etkiler.
Eğer seyahat amacına uygun olmayan evrakların ibraz edilmesi veya evrakların eksik ibraz edilmesi halinde başvuru reddedilir ve yeniden ücretler yatırılarak evrakların düzenlenerek yeni başvurunun oluşturulması gerekir. Vize başvurunu merkezinden bu süreçte destek alarak olumlu referans ile konsolosluklara yapılan başvurunun da olumlu sonuçlanma olasılığını yükseltir.
Almanya Fuar Vizesi Evrakları Nelerdir?
Almanya’da herhangi bir fuarda ürünlerini göstermek veya fuara katılmak için vize alınmak isteniyorsa ticari vize alınması gerekir. Almanya fuar vizesi evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlanarak ibraz edilmelidir. Vizeyi almak için gereken evrakların tüm detayları ile listesi:
- Pasaport: En az 3 ay geçerlilik süresi bulunan ve mutlaka son iki sayfası boş olan seyahat sonrası da geçerlilik süresi bulunacak olan belge.
- 2 adet biyometrik fotoğraf: beyaz fonlu şakakların açık ve gözlüksüz çekilmesi gerekir.
- Seyahat sağlık sigortası: En az 30.000 Euro teminatlı seyahat tarihinden önce başlayıp seyahatten en erken bir gün sonra sona ermelidir.
- Davetiye: Almanya’dan şirketin davet edildiği fuara yönelik kaşe, davetiye edilen kişinin bilgileri ve davet edilen tarih aralıklarının imzayla belgelenmelidir.
- Şirket sahibi ise: Sicil gazetesi, imza sirküleri, vergi levhası ve faaliyet belgesi.
- Şirkete ait banka hesap dökümü: son 3 aylık en az 10.000 TL olan bakiye ibrazı, ıslak imza ve banka imzası ile bildirilir. Başvurudan önce alınmış olması gerekirken 15 gün içerisinde alınmış olması şartı aranır.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği: Tam ailenin gösterildiği belge dosyaya eklenir.
- Nüfus cüzdanı fotokopisinin ön ve arka yüz fotokopisi
- Eğer vize çalışan kişi için çıkarılacak ise: şirket dilekçesi sunulur. Şirket dilekçesi Türkçe veya Almanya hazırlanırken şirket yetkilisi tarafından vize verecek kuruma ibraz edilen ıslak imzalı ve antetli kaşe kağıdından düzenlenmelidir. Burada başvuru yaşan kişinin şirket görevi, seyahat amacı ve seyahat tarihleri açıkla belirtilir. Şirket sponsor olacak ise bu belgeye bilgiler eklenir.
- Ulaşım araç ile yapılacak ise aracı kullanacak kişini ehliyet fotokopisi, aracın ruhsat fotokopisi ve seyahat güzergahı listelenir.
- Aşı olduğunu gösteren uluslararası aşı sertifikası dosyaya eklenir.
- 3 yıl içinde alınmış schengen vizesi varsa fotokopisi eklenir.
- Vize alacak kişinin davetiyesi yok ise adına düzenlemiş fuar kartı dosyaya konulur.
- Çalışan kişiler için işe giriş belgesi ve SGK tescil ve hizmet dökümü barkotlu şekilde sunulur.
Fuar’a katılımcı olarak gidilecek ise dosyaya eklenmesi gereken ek evraklar:
- Kurmayı planladığınız stand için yapılan sözleşmeler
- Fuarda stand kuracağınız alanın krokisinin renkli fotokopisi
- Stand kurulması için şirkete ödenmiş olan ödeme dekontunun aslı
- Başvuran kişiye ait tapu veya ek gelir evraklarının fotokopisinin dosyaya eklenmesi gereklidir.
Almanya’da firması olan kişini vize için beyan etmesi gereken diğer evraklar:
- Almanya’da bulunan kurumun kaşeli ve imzalı şirket evrakları beyan edilir.
- Şirketin son 3 aylık banka dökümleri
- Ek gelirler var ise örneğin araç ruhsatı veya kira sözleşmesi dosyaya eklenir.
- Şirket dilekçesi konulur.
- Gidiş ve dönüş olarak adınıza düzenlenmiş 90 gün ve altı olacak şekilde uçak rezervasyonu
Almaya fuar ve kongre vizesi alma için belgelerin tamamının dosyaya eklenmesi zorunluluktur. Eğer sadece fuar için gidip gelinecek ise o zaman konsolosluk başvuru bedeli almaz. Ancak bu süre içerisinde ülkeye giriş ve çıkışın yapılması gerekir.
Almanya Fuar Vize Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?
Almanya fuar vize dilekçe örneği nasıl yazılır bilerek dilekçesini hazırlamanız başvurunun onaylanma oranını ciddi derecede arttıran belgelerden biridir. Bu dilekçe seyahatin amacını özetler ve konsolosluğa diğer evraklarla birlikte sunulur. Dilekçede yer alacak olan seyahatin amacı, masrafların karşılanma biçimi ve tarihi ile ilgili özel bilgiler verilmesi gerekir. Gerçek amaç net olarak belirtilmeliyken kişinin veya kişilerin fuarlar olan bağlantısı da açıkça belirtilmelidir. Dilekçe yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Başvuru sahibinin kendi ağzından yazılmalıdır.
- Başvuru sahibi tarafından bizzat imzalanarak seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı açıkça belirtilmelidir.
- Masrafları kişi kendisi karşılayacak ise bunu beyan etmesi gerekir.
- Masraflar başvuru sahibi dışında bir kişi veya kurum tarafından karşılanacak ise dilekçeye ek olarak sponsorluk dilekçesi verilir. Şirket tarafından masraflar üstlenilecek ise şirketin antetli kağıda yazılı olduğu ve sahibi tarafından imzalanmış ve kaşelemiş olduğu belge eklenir.
- Hizmeti alınan temsilciler tarafında da bu belge doldurulabilir.
- Dilekçenin Türkçe olması belgenin kabul edilmeyeceğini sağladığı için Almanca veya İngilizce yazılması gerekir. Türkçe yazılan belgeler için mutlaka onaylı tercümesi ile sunulmalıdır.
- Dilekçe yazarken vize başvuru merkezinden yardım alarak tüm bilgilerin ve vizenin istenme amacının net bir şekilde ortaya konulması önemlidir. Burada eğer butlan bir olay veya muğlaklık söz konusu ise belgeler eksiksiz olsa dahi başvuru olumlu sonuçlanmayabilir.
Almanya Fuar Vize Ücreti Ne Kadardır?
Almanya fuar vizesi başvurusu için gerekli evraklar konsolosluğa teslim edilmeden önce vize ücretinin yatırılması gerekir. Çünkü dosya tesliminde ödenen ücretlerin de dekontu yer alır ve gerekli belgelerden biridir. Tüm belgeler teslim edilse de Almanya fuar vize ücreti yatırılmaz ise başvurunun onaylanma ihtimali yoktur. Konsolosluk eksik evrak ibrazı yapıldığını beyan ederek başvuruyu ret edebilir veya dekont dosyada bulunmadığı için hiç işleme almama hakkına da sahiptir.
✅ Almanya Fuar Vize ücreti : | Genel vize ücreti 80,00€‘dur |
✅ 0-12 Yaş Refakatçi Vize Ücreti : | 0-12 yaş arası çocukların vize ücreti ise 40,00 €‘dur. |
Almanya konsoloslukları 2022 yılı için geçerli olacak vize ücretlerini açıklamıştır. Buna göre Şubat ayından itibaren geçerli olacak fuar vizesi ücreti geçen yıl 60 Euro iken bu yıl bu ücret 80 Euro’ya çıkarılmıştır. Başvuru vize ücretine ek olarak ayrıca başvurunu merkezinin de belirlediği bedel ödenir. Koordinasyon hizmet bedeli vize merkezlerine göre değişkenlik gösterebilir. Buna göre vize harcı 80 Euro, başvuru formu ve dilekçe doldurma ücreti 50 Euro, biyometri işlemleri için 50 Euro, danışmanlık ücreti de eklendiğinde ortalama 300 Euro gibi bir miktar ortaya çıkmaktadır. Randevu ücretsiz olarak alınır ancak konsolosluklar bireysel randevuları kabul etmediği için işlemler vize başvuru merkezi tarafından yürütülür. Fuar gezisi ticari vize hizmetinde olup şartlar ve alınan hizmet doğrultusunda ücretler değişiklik gösterebilir.
Almanya Fuar Vizesi İle Turistik Gezi Yapılabilinir Mi?
Almanya fuar vizesi en fazla 90 günlük süre için verilir. Fuar için vize alacak kişi veya kişiler aynı zamanda fuar dışında da faaliyetlere katılabilir. Sadece fuar tarihleri arasında gidiş geliş süreci için bedel alınmazken ayrıca kısıtlı bir süre olduğu gibi kişi veya kişiler turistik gezi yapamaz. Almanya fuar vizesi ile turistik gezi yapılır mı? merak ediyorsanız cevabı evettir. Almanya fuar ve kongre vizesi alan kişiler belirlenen fuarlara katılma hakkı elde ederken ayrıca:
- Turistik gezilere katılma
- Turistik amaçlı farklı yerlerde konaklama
- Kısa süreli eğitimlere katılma
- Seminerlerde bulunma
- Kültürel etkinliklerde bulunma
- Schengen bölgesinde ki farklı yerler turistik amacıyla ziyaret etme
Hakkına da sahiptir. Burada dikkat edilmesi gereken husus vize geçerlilik süresi boyunca kullanılmasıdır. Bu süre içerisinde turistik diğer faaliyetler ve turistik gezilere katılım sağlanabilir.
Almanya Fuar ve Kongre Vizesi Nereden Alınır?
Almanya vize randevusu için işlemler başvuru için en önemli adımdır. Vize başvurusu yapılırken başvuru yapan kişiye en yakın zamana başvurur verebilmesi ve ona uygun gün ve saatte alınması gerekir. Çünkü başvuru da kurumda resmen bulunması gerekir. Almanya kongre ve fuar vizesi başvurusu aracı kurumlar veya acenteler aracılığı ile yapılmaktadır. Vize merkezi size en yakın gün ve saate randevu alarak başvurunun doğru şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
Vize başvuru vermezi online sistemler üzerinde de randevu alır. Sistemin size vereceği en yakın tarih belirlidir ancak eğer bu süre içerisinde resmi tatil, bayram, fuar veya yoğun dönemlerde randevu alınır ise sürecin uzaması her zaman mümkündür. Bundan dolayı vize başvurusu almak istediğinizde almaya karar verdiğiniz anda işlem almanız gerekir. Özellikle fuar gibi ticari nedenler yapılacak başvurularda zamanında vize alarak seyahat etmek önemlidir.
Acenteler başvuru yapan kişi veya kişiler için gerekli olan evrakları beyan ederek kişilerin evrakları temin etmesi ise başvurular Büyükelçiliklere veya Almanya konsolosluklarına yapılarak onaylanır. Acenteler veya aracı kurumlar Almanya fuar vizesi başvurularında başvuracak kişilerin talepleri doğrultusunda evrakların hazırlanması için danışmalık da verebilir. Başvuru yapıldıktan sonra başvuru ofisleri üzerinden işlem gerçekleştirilir.
Almanya Fuar Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Almanya fuar vizesinin onaylanma süresi eğer evraklar eksiksiz bir şekilde teslim edildiyse 15 gündür. Evrakların tesliminde eksik belgenin ibraz edilmesi, temsilcilerin vize bürolarında yoğunluk yaşanması veya tatil günlerine denk gelmesi halinde süreç uzayabilir. Buna göre başvurunun planlanan seyahat tarihinden önce en erken 90 gün en geç 30 gün içerisinde yapılması gerekir. Çünkü gecikmelerden konsolosluk sorumlu değildir.
Almanya fuar vizesi kaç günde çıkar sorusu normal şartlarda 1-2 hafta içerisinde sonuçlanırken yoğunluk olmaması halinde 3-4 gün içerisinde de sonuçlanabilir.
Ancak bu sürenin ortalama 15 ile 30 gün içerisine gerçekleştirildiğini unutmamak gerekir. Vize merkezinden konsolosluğun yoğun günlerini öğrenerek başvuru için en uygun dönemi seçebilirsiniz.
Bu ülkeye yapılacak seyahatler için tek yetkili kurum Almanya Büyükelçiliği veya konsolosluklarıdır. Biyometri işlemi yapılmadı ise randevu gününde mutlaka kurumda bulunarak parmak izi kaydının yapılması gerekir.
Daha önce parmak izi kaydı oluşturdu iseniz 5 yıl geçerlilik süresi vardır. Acil Almanya vizesi süresi izlenerek kısa süre içerisinde vizenin çıkarılma ihtimali de bulunur.